32

Italiaanse tv-kok raakt baan kwijt vanwege ‘multiculturele recepten’

Culinair journalist en chefkok Vittorio Castellani is weggestuurd bij de Italiaanse versie van het populaire kookprogramma Ready Steady Cook. Castellani was er verantwoordelijk voor het leveren van recepten, maar heeft van de staatszender RAI te horen gekregen geen ‘multiculturele recepten’ meer te mogen gebruiken.

Castellani, in de show ook wel bekend als Chef Kumalé, kreeg vorige week telefonisch te horen dat de producenten van het programma hem tijdelijk niet meer bij de show zouden betrekken. In het programma, sinds kort gepresenteerd door Elena Isoardi, de vriendin van de extreemrechtse vicepremier Matteo Salvini, moest meer ruimte komen voor Italiaans eten.

‘Ze vertelden me dat mijn afleveringen niet meer worden gebruikt, mogelijk later wel weer, omdat kijkers niet van buitenlandse recepten houden,’ aldus Castellani. In de afleveringen waar hij aan meewerkte moesten de deelnemers onder meer Mexicaanse tortilla en Keralaanse curry maken.

TV-zender Rai ontkent dat het buitenspel zetten van Castellani iets te maken heeft met het verwijderen van multiculturele elementen uit het programma. Volgens de producenten zijn er simpelweg sinds de start van het programma op 10 september ‘veel niet-traditionele Italiaanse recepten gebruikt’.

Castellani maakte zijn schorsing bekend via Facebook en schreef daarbij dat de “Italianen eerst” slogan van Salvini’s Lega-partij zich nu ook uitstrekte tot de keuken. Dat leidde ertoe dat Italiaanse kranten presentatrice Isoardi verantwoordelijk hielden, iets wat Castellani zelf ontkent:

Het had niets met haar te maken. Maar ik ben wel bezorgd dat andere culturen minder ruimte krijgen. Niet alleen in deze show, maar in het algemeen op tv en in kranten. Het is alsof leren van andere culturen iets is om bang voor te zijn. Ik denk dat we gegijzeld worden door de xenofobe haat die wordt opgewekt door bepaalde politieke partijen, die Italianen ervan overtuigt dat problemen in het land het gevolg zijn van buitenlanders.

Afgelopen september werd Marcello Foa benoemd tot nieuwe president van Rai. Foa is journalist met een uitgesproken anti-immigratiemening en is meerdere malen op zijn vingers getikt wegen het verspreiden van nepnieuws. Lega en coalitiepartner Vijfsterrenbeweging drongen aan op de benoeming van Foa tot president van de staatszender. Foa’s zoon Leonardo is een naaste medewerker van Salvini. Tegen Foa zelf loopt een aanklacht ingediend door de centrumlinkse Democratische partij. Dit omdat Foa in de Israëlische krant Haaretz had beweerd dat de Democratische partij gefinancierd wordt door George Soros.

Eerder deze maand werd Rai er door Amnesty International, het VN-vluchtelingenagentschap, Artsen Zonder Grenzen en journalistenvakbonden van beschuldigd uitzending van een documentaire te hebben tegengehouden. De documentaire van journalist Valerio Cataldi ging over migranten die onder erbarmelijke omstandigheden vastzaten in het Griekse vluchtelingenkamp Moria, waar zij ook te maken kregen met politiegeweld. Een ander tv-programma over Riace, een stad in Calabrië die wereldwijd wordt geprezen als model voor integratie van migranten, werd ook geschrapt. Dit gebeurde enkele weken voor burgemeester van Riace Domenico Lucano onder huisarrest werd geplaatst op verdenking van assisteren bij illegale immigratie.

Bron: The Guardian, Beeld: Screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (32)