Laatste update 23:59
29

Italiaanse veiligheidsdienst waarschuwt voor explosieve stijging racistisch geweld

De Italiaanse veiligheidsdienst waarschuwt in een nieuw rapport voor een toename van geweld tegen migranten en etnische minderheden in de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei. De veiligheidsdienst, die samenwerkt met de Italiaanse geheime dienst, noemt xenofobie en racisme als dreigingsfactoren voor 2019 en spreekt van “een reëel risico op een stijging van incidenten van intolerantie”. Volgens de dienst kenmerkt extreemrechts in Italië in 2018 als ‘uitgesproken vitaal’ en voelt de stroming zich gesterkt door toenemende xenofobe propaganda ‘gericht op anti-migratie’. Botsingen tussen extreemrechtse en anti-fascistische groepen zouden de openbare orde kunnen bedreigen, aldus het rapport.

Het aantal racistische aanvallen in Italië verdrievoudigde tussen 2017 en 2018. In dezelfde periode trad de uiterst rechtse Lega Nord toe tot de regering samen met de populistische Vijfsterrenbeweging. Afgelopen dinsdag werd een vrouw uit Ivoorkust aangevallen in Bari, door een groep mannen en vrouwen die haar sloegen en schopten terwijl ze racistische beledigingen uitten. Twee dagen eerder bespoten twee jongen van 10 en 13 jaar oud een 51-jarige man uit Benin met pepperspray.

Volgens de leider van Lega en vice-premier Matteo Salvini is de golf van racistisch geweld ‘simpelweg een links verzinsel’. De antiracistische organisatie Lunaria, die onderzoek verricht naar dergelijke aanvallen, telde 126 fysieke aanvallen van racistische of xenofobe aard in 2018. In 2017 waren dat er 46 en in 2016 nog 27. In de eerste twee maanden sinds de Lega toetrad tot de regering telde Lunaria 12 schietincidenten, twee moorden en 33 fysieke geweldsincidenten gericht tegen migranten.

Cc-foto: Gianni Dominici

Geef een reactie

Laatste reacties (29)