21

Italiaanse vicepremier dreigt beveiliging Gomorrah-auteur op te heffen na uiten kritiek

De extreemrechtse vicepremier van Italië, Matteo Salvini, dreigt de persoonsbeveiliging op te heffen van journalist Roberto Saviano. Deze moet vrezen voor zijn leven sinds hij in 2006 het onthullende boek Gomorrah over de georganiseerde misdaad publiceerde. Saviano is een fel criticus van de nieuwe regering. Salvini heeft in een een live-uitzending op Facebook gezegd dat het tijd is de beveiliging van Saviano te evalueren als onderdeel van een herziening van de overheidsuitgaven. Volgens de vicepremier is de dreiging van de mafia helemaal niet zo ernstig.

De uitspraak van de vicepremier, tevens minister van Binnenlandse Zaken en partijleider van Lega Nord, komt nadat Saviano een kritisch opinieartikel publiceerde waarin hij stelde dat de ingezette oorlog tegen migranten hem doet vrezen voor de toekomst van het land. “Robert Saviano is wel het minste waar ik me druk om maak,” zei de extreemrechtse leider op tv. “Ik zal hem een kusje geven als hij nu kijkt. Hij is iemand die veel tederheid en affectie oproept maar het is goed om nog eens te bekijken waar Italianen hun geld aan uit moeten geven.”

Saviano heeft in een reactie gesteld dat Salvini er vooral op uit is de rechtsstaat te ondermijnen. De journalist die zich vaak in het publieke debat mengt is populair in Italië maar wordt door sommigen ook gezien als een luis in de pels met een veel te grote mond.

De politicus Graziano Delrio van de centrum-linkse partij PD heeft gezegd dat hij als het nodig is bereid is zijn eigen persoonsbeveiliging op te geven om daarmee Saviano te beschermen. Anderen wijzen er op dat de minister van Binnenlandse Zaken helemaal niet persoonlijk mag bepalen wie er wel of geen beveiliging krijgt.

Trailer van de verfilming van Gomorrah (2008)

Geef een reactie

Laatste reacties (21)