45

Italiaanse zelfmoorden gelinkt aan schuldencrisis

Aantal zelfdodingen aanmerkelijk toegenomen sinds economische crisis ... VIDEO: Portugese rechter verbiedt bezuinigingen, kabinet in spoedraad bijeen

In Italië is vrijdag geschokt gereageerd op de zelfmoord van drie mensen. Een echtpaar dat diep in de schulden zat, hing zich op in een schuur, meldt onder andere Trouw zaterdag. De 72-jarige broer van de vrouw stortte zich in zee en verdronk toen hij het nieuws over de dood van de twee vernam.


Trouw:

De 62-jarige Romeo Dionisi en zijn 68-jarige vrouw Anna Maria Sopranzi hingen zich op in de plaats Civitanova Marche aan de Adriatische Zee. Zij zaten diep in de schulden en moesten zien rond te komen van het kleine pensioen van Sopranzi.

De werkloze bouwvakker Dionisi kon volgens de media geen werk vinden. De twee lieten op de auto van een vriend een briefje achter waarin zij om vergeving voor hun wanhoopsdaad vroegen.

De voorzitter van de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden Laura Boldrini gaat zaterdag naar Civitanova Marche om de nabestaanden te condoleren. Zij vindt de zelfmoorden:

een bewijs van het verwoestende psychologische effect van de economische noodtoestand op het leven van mannen en vrouwen. Dat blijft te vaak onopgemerkt achter de alledaagse statistieken.

Sinds Italië in 2011 in een economische recessie raakte, is het aantal zelfdodingen duidelijk toegenomen, aldus Trouw.

Portugal
Het Constitutionele Hof in Portugal heeft een streep getrokken door een aantal bezuinigingsplannen van het kabinet. NOS meldt:

De maatregelen zijn volgens het hof in strijd met het gelijkheidsbeginsel en dus strijdig met de grondwet. Het gaat om bezuinigingen die alleen ambtenaren, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden treffen. Zo wil de regering het vakantiegeld van ambtenaren verlagen, net als de uitkeringen bij werkloosheid en ziekte. Werknemers in de particuliere sector worden niet getroffen.

Trouw: Zelfmoorden schokken Italië

Foto-cc: Wonderferret

Geef een reactie

Laatste reacties (45)