34

Italië: 9 maanden cel en 24.000 euro boete wegens lift aan twee migranten via BlaBlaCar

Twee jonge mensen die van Parijs naar Rome reden en twee lifters meenamen via de populaire lift-app BlaBlaCar zijn door de Italiaanse autoriteiten hard aangepakt. De 26-jarige in Frankrijk wonende Italiaan Andrea en zijn 28-jarige vriendin Charlène maakten voor het eerst gebruik van de carpool-service waarbij lifters meebetalen aan de reiskosten.

Twee hen onbekende gegadigden dienden zich aan en de reis verliep op 11 augustus voorspoedig totdat ze aan de Italiaanse grens kwamen. Daar werden ze gecontroleerd door grenswachten. Een van de twee passagiers kon zijn identiteitspapieren niet laten zien. Ze werden meegenomen naar het bureau en daar bleek het te gaan om twee uitgezette vreemdelingen die probeerden terug te keren naar Italië.

Andrea werd vervolgens tot hun verbijstering aangeklaagd wegens mensensmokkel en voor de rechter gebracht. Hij werd veroordeeld tot negen maanden cel en een boete van 24.000 euro. Ook werd hun auto in beslag genomen. Charlène stelt dat er door BlaBlaCar geen enkele controle van deelnemers plaatsvindt. Alleen werd om de nummerplaat gevraagd zodat de lifters de auto konden herkennen.

De Europese carpooldienst is ook in Nederland populair. De Consumentenbond oordeelt: “Voor wie met een zeer beperkt budget wil reizen, is BlaBlaCar ideaal. De website en app loodsen je goed door de opties en de opmaak is helder en rustig.”

BlaBlaCar verklaart tegenover FranceInfo dat het bedrijf bij grensoverschrijdende reizen de bestuurder waarschuwt dat de reisdocumenten van de passagiers in orde moeten zijn. Het bedrijf zegt niet eerder met deze situatie te maken hebben gehad. De extreemrechtse regering in Italië gaat er prat op hard op te treden tegen illegale migratie. Dit zijn de gevolgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)