5

Italië deelt boete uit aan zoenende mannen

Officier van Justitie: "Lange gepassioneerde kus deed voorbijgangers walgen"

Twee mannen die eerder deze maand in de Italiaanse stad elkaar lang zoenden uit protest tegen homohaat worden vervolgd wegens homohaat. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt schande van de aanklacht.


De twee mannen maakten deel uit van een groep die op 29 maart protesteerden tegen homohaat tijdens een manifestatie van tegenstanders van het homohuwelijk. De twee mannen en vier andere arrestanten wordt het houden van een verboden demonstratie en verstoring van de openbare orde ten laste gelegd. Dat is volgens de mensenrechtenorganisatie al in strijd met het recht op demonstreren maar de formulering van het Openbaar Ministerie wekt pas echt woede. In het proces verbaal wordt opgemerkt dat de twee mannen zich schuldig maakten aan “een lange en gepassioneerde kus op de mond… ten overstaan van gezinnen met kinderen en pubers waaronder veel minderjarigen, walging oproepend bij voorbijgangers door die demonstratie.”

Human Rights Watch roept justitie op de aanklacht te laten vallen. 

In Italië protesteren conservatieven, georganiseerd in de actiegroep Sentinelle in Piedi, al maandenlang door op pleinen in het hele land een boek te gaan staan lezen. De protesten worden steevast beantwoord met tegenacties van demonstranten die voor homorechten pleiten. Dat heeft al een aantal malen tot pittige confrontaties geleid.

In Italië is het huwelijk nog niet opengesteld voor homo’s. Een aantal steden zijn wel op eigen initiatief overgegaan tot het registreren van partnerschappen maar werden teruggefloten door de minister van Justitie. De centrum-linkse permier Matteo Renzi heeft aangekondigd te komen met een wet voor geregistreerd partnerschap. 

Geef een reactie

Laatste reacties (5)