24

Italië en EU blokkeren export van lading AstraZeneca-vaccins naar Australië

Geen video? Klik hier.

In een niet eerder vertoonde actie heeft Italië de export van een kwart miljoen zogeheten Oxford-vaccins van AstraZeneca naar Australië geblokkeerd. De ingreep van de regering van de net aangetreden regering van Mario Draghi krijgt de steun van de Europese Commissie. AstraZeneca had om een exportvergunning gevraagd voor de verscheping van de vaccins vanuit de fabriek in Anagni, in de buurt van Rome.

De maatregel is een nieuwe escalatie in de moeizame relatie tussen AstraZeneca en de EU. In januari kondigde de farmaceut plots aan dat leveringstoezeggingen aan Europa niet nagekomen zouden worden. De Commissie rook onraad en vermoedde dat de bewuste vaccins voor veel meer geld aan landen buiten de EU werden gesleten. AstraZeneca heeft nog niet alle beloofde dosissen geleverd aan de EU. Daarom zijn er controles ingesteld om te voorkomen dat vaccins naar het buitenland wegvloeien.

De VRT meldt:

“Dit is een zeer drastische actie van de Europese Unie,” zegt Louise Hoon, politiek wetenschapper aan de VUB. in De Wereld Vandaag. “Dit wil zeggen dat de relatie tussen de EU en AstraZeneca behoorlijk verzuurd is.” (…) De EU wilde dus een duidelijk signaal sturen aan het farmabedrijf, en Hoon denkt dat dit ook is aangekomen: “Ik vermoed dat AstraZeneca nu toch wel zijn conclusies zal trekken. Als de export van het bedrijf geblokkeerd wordt – en ze exporteren vaccins naar een heel aantal landen buiten de EU – dan hebben zij wel een groot probleem. Ik vermoed dat er bij AstraZeneca vandaag ook wel paniek is uitgebroken.”

Geef een reactie

Laatste reacties (24)