Laatste update 11:07
72

Italië en Malta vangen bootvluchtelingen weer op, Nederland niet

Nu in Italië de extreemrechtse Matteo Salvini het veld heeft geruimd als minister van Binnenlandse Zaken, lijkt er een oplossing te komen voor de bootvluchtelingen. SOS Mediterranee twitterde zondagavond dat Italië 182 vluchtelingen aan boord van de Ocean Viking aan land laat. Malta heeft 35 andere vluchtelingen van het reddingsschip opgevangen.

Het was de tweede keer afgelopen week dat Italië weer vluchtelingen opving. Daarmee maakt Italië een flinke draai. Vorige maand werd er nog een controversiële wet uit de koker van Salvini aangenomen, die de autoriteiten in staat in stelt om hulporganisaties te verbieden koers te zetten naar Italiaanse havens. Het aantal verdronken vluchtelingen steeg sindsdien.

Dat Italië nu toch weer toestemming geeft voor het aan land laten van vluchtelingen, is te danken aan de nieuwe regering, waarvan Salvini geen deel meer uitmaakt. De koerswijziging valt ook niet los te zien van de bijeenkomst van verscheidene Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken maandag in het Maltese Vittoriosa. NRC Handelsblad schrijft:

Daar, met de Europese Commissie en het Finse EU-voorzitterschap als getuigen, ondertekenen ze naar verwachting een verklaring dat Italië en Malta hun havens weer openen voor migranten uit de Middellandse Zee, op voorwaarde dat Duitsland en Frankrijk elk een kwart van deze mensen opnemen. Tien procent blijft in Italië, de rest moet naar andere EU-landen. Nederland heeft zich (nog) niet bij deze migratiecoalitie aangesloten.

GroenLinks-europarlementariër Tineke Strik noemt het ‘beschamend’ dat “de Nederlandse regering andere landen de kolen uit het vuur laat halen. De Nederlandse regering geeft daarmee het signaal af dat de vluchtelingen in de Middellandse Zee niet haar zorg zijn en neemt hun levensgevaarlijke lot voor lief.”

Cc-foto: Gerd Altmann

Geef een reactie

Laatste reacties (72)