Laatste update 15:17
73

Italië gaat kapitein Sea-Watch 3 vervolgen

Het Italiaanse Openbaar Ministerie in het zuiden van Italië is begonnen met de strafvervolging van de kapitein van het reddingsschip Sea-Watch 3. Carola Rackete wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan mensensmokkel en het negeren van een bevel van de bemanning van een marinevaartuig. De Sea-Watch 3, die onder de Nederlandse vlag vaart, mocht niet in Italiaanse wateren komen, maar omdat het schip al 14 dagen ronddreef en geen enkel land de kwetsbare drenkelingen aan land wilde laten, zag de kapitein zich genoodzaakt om een waarschuwing van de kustwacht te negeren en naar Lampedusa te varen.

Trouw schrijft:

Het gaat vooralsnog om een formaliteit en van arrestatie of inbeslagname van het schip is nog geen sprake. Rackete staat nu als verdachte te boek, omdat de Guardia di Finanza over haar rapport uitbracht. De Guardia di Finanza is een politieorganisatie die valt onder het ministerie van Financiën en die zich richt op de bestrijden van drugscriminaliteit, smokkel en financiële delicten.

Rackete is bereid om de gevangenis in te gaan voor de vluchtelingen die haar organisatie uit zee redt, meldt de 31-jarige Duitse op Twitter.

Ik weet dat het riskant is, maar de 42 mensen aan boord zijn uitgeput. Ik ben bereid om de gevangenis in te gaan als iemand mij wil aanklagen. Ik zal mezelf verdedigen want ik deed het juiste. Ik had het privilege om in de positie te verkeren waarin ik echt kon helpen.

Een aantal Europese landen zou volgens Italiaanse media aangegeven hebben om bereid te zijn opvarenden van de Sea-Watch 3 op te nemen. Onder meer Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Portugal zouden daarmee hebben ingestemd.

Afbeelding: screenshot Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (73)