25

‘Italië, haal de Fyra-treinen op!’

NS wil van Fyra-treinen af ... Alle treinen moeten zo snel mogelijk terug naar Italië

De NS wil af van alle Fyra-treinen. De toestellen moeten zo snel mogelijk terug naar Italië. In een brief aan fabrikant AnsaldoBreda sommeren de spoorwegen de Italianen de treinen terug te nemen. Een woordvoerder van de NS bevestigt het bericht en stelt dat de ruimte die de zestien treinen innemen op het rangeerterrein bij Amsterdam hard nodig is voor ander materieel.

De NS heeft het contract met AnsaldoBreda in augustus opgezegd. Het weghalen van de treinen is dan ook de volgende stap in de juridische afhandeling. Ook heeft de NS een claim bij de fabrikant neergelegd van tweehonderd miljoen euro, “het bedrag dat voor de treinen is betaald”, aldus de woordvoerder. “Dat loopt echter nog op, vanwege de gemaakte kosten voor onder meer de uitval van de treinen en inzet van extra personeel.”

Maandag geeft de Italiaanse fabrikant een persconferentie waarin het naar verwachting een “opgepoetste versie” van de Fyra zal presenteren. De NS heeft al laten weten niet te zitten wachten op een aangepaste trein.

“De NS is door AnsaldoBreda niet geïnformeerd. We hebben negen treinen staan die hersteld hadden moeten worden en waar geen deugdelijk herstelplan voor is aangeboden. Dat was voor NS veel relevanter geweest dan een opgepoetste trein in Italië”, aldus een eerdere verklaring van de NS.

Uit een brief van staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) aan de Tweede Kamer blijkt dat de Nederlandse overheid naar het Europese Hof van Justitie stapt om meer concurrentie van buitenlandse personenvervoerders tegen te gaan op het Nederlandse spoor. In de brief laat Mansveld ook weten dat ze het niet eens is met een oordeel van de Europese Commissie. Die besloot eerder dit jaar dat het kabinet de Europese regels te streng uitvoert waardoor internationale vervoerders moeilijk op het Nederlandse spoor kunnen toetreden.

cc-foto: Koen Brouwer

Geef een reactie

Laatste reacties (25)