Laatste update 09:52
42

Franse politie snijdt zolen uit de schoenen van minderjarige migranten

Nadat Frankrijk Italië vorige bekritiseerde omdat het schip de Aquarius, met migranten aan boord, de toegang tot een haven was geweigerd, is de Franse politie nu zelf enorm over de schreef gegaan. Uit getuigenissen die zijn verzameld door Oxfam Novib blijkt dat minderjarige migranten, soms niet ouder dan 12 jaar, worden vastgezet zonder eten en drinken. Ook worden sim-kaarten uit telefoons afgepakt en worden zolen van schoenen gesneden. Daarna worden ze, geheel tegens de regels in, uitgezet naar Italië.

In het rapport komt een verhaal naar voren van een jonge Eritrese moeder die met haar veertig dagen oude baby terug moest lopen naar de Italiaanse grens over een onverharde weg. De misstanden vinden plaats rondom het Italiaanse grensstadje Ventimiglia. ‘De Franse politie houden zich niet aan internationale standaarden,’ zegt projectleider Chiara Romagno van Oxfam. ‘Ze praten honend tegen de kinderen en behandelen hen slecht.’

‘Van sommige kinderen wordt hun mobiele telefoons afgepakt en de sim-kaart verwijderd. Ze verliezen al hun data en telefoonnummers. Ze kunnen daarna niet eens meer naar hun ouders bellen,’ legt Daniela Zitarosa uit aan The Guardian. Ze is verbonden aan de Italiaanse humanitaire hulporganisatie Intersos.

De Franse ambassadeur in Italië werd vorige week nog door de nieuwe Italiaanse regering op het matje geroepen na kritiek van de Franse president Emmanuel Macron. Hij noemde het wegzenden van de Aquarius ‘cynisch en onverantwoord,’ waarna de nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, reageerde met de opmerking dat zijn land ‘van niemand iets te leren heeft op het gebied van gastvrijheid en solidariteit.’ Hij eiste bij die gelegenheid een officieel excuus vanuit Parijs.

Nu Frankrijk en Italië zich niet aan internationale afspraken houden, bestaat de kans dat andere landen ook hun kans schoon zien zich te ontdoen van hun internationale plicht. Vooral conservatieve, nationalistische regeringen neigen daarnaar. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz sprak eerder deze week met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) over het tegengaan van wat in zijn ogen ‘illegale migratie is.’ Seehofer botste hierover vervolgens met Angela Merkel, die pleit voor een nieuw op te richten Europees Agentschap dat asielaanvragen gaat beoordelen.

Cc-foto: 2allmankind

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (42)