112

Italië juicht het uitzetten van Roma door Frankrijk toe

Italiaanse minister wil zelf graag de mogelijkheid alle EU-burgers uit te kunnen zetten

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Roberto Maroni, zegt in een interview met de krant Corriere della Sera dat de Franse president Nicolas Sarkozy ‘gelijk had’ met zijn harde aanpak van Roma. In Italië worden Roma al jaren uitgezet door middel van vrijwillige en ondersteunde repatriëring. Maroni zegt in het interview dat hij ook de mogelijkheid wil om alle EU-burgers zonder vast inkomen en vaste verblijfplaats uit te kunnen zetten.

Maroni, een leidende figuur binnen de anti-immigrantenbeweging Noordelijke Liga, heeft de Europese Commissie toestemming gevraagd om EU-burgers die niet aan de minimum-eisen voldoen uit te kunnen zetten. Eerder werd zo’n aanvraag afgewezen. Roma worden in Italië al jaren uitgezet, weliswaar niet met eenzelfde harde hand als in Frankrijk. De meeste Roma in italië hebben de Italiaanse nationaliteit en hebben het recht om daar te verblijven.

Tegenstanders van de minister hebben zich fel uitgesproken tegen zijn ideeën. Oppositieleider Leoluca Orlando zegt in een reactie:

“De overheid maakt vervormd, discriminerend en racistisch gebruik van onbetwistbare beginselen zoals het recht op veiligheid en de handhaving van het recht. Dankzij de duidelijke discriminerende houding ten opzichte van Roma, die EU-burgers zijn, worden moeten we nu spreken over onecht respect voor de wet en een denigrerende houding tegenover de Europese regels.

Trouw: Italiaanse minister prijst Franse aanpak Roma

Reuters: Italy wants to expell Roma without housing and income

cc-foto: Constantin B.

Geef een reactie

Laatste reacties (112)