Laatste update 20:51
51

Italië op ramkoers met Europese Unie om begrotingstekort

Nadat de nationalistische regering van Italië, bestaande uit coalitiepartijen Lega en de Vijfsterrenbeweging, eerder al de toorn uit Brussel opwekte door vluchtelingen toegang te weigeren tot het land, dreigt nu een nieuwe ruzie. Vice-premiers Matteo Salvini en Luigi De Maio hebben een begrotingstekort van 2,4% afgesproken voor 2019. ‘Het is een begroting voor het volk dat niet in het voordeel is van de machtigen,’ zei Di Maio over de plannen. Het percentage zal drie jaar op dit peil blijven, meldt Politico.

Een van de plannen in de nieuwe begroting is het maandelijks betalen van een ‘burgerlijk inkomen’ van 780 euro aan de armste 6,5 miljoen Italianen, waaronder vooral gepensioneerden. Dit was een verkiezingsbelofte van de Vijfsterrenbeweging. Hiervoor wordt 10 miljard vrijgemaakt, al is nog niet duidelijk hoe het er in de praktijk uit gaat zien. Ook een nieuw pensioenplan, dat gebaseerd is op het cijfer 100 (als je 63 jaar bent en 37 jaar gewerkt hebt, mag je met pensioen) valt niet goed in Brussel.

EU Commissaris Pierre Moscovici, verantwoordelijk voor economische zaken, zei enkele dagen geleden al dat de nieuwe plannen slechts bijdragen aan een grotere staatsschuld. Die schuld is met 2400 miljard al enorm, alleen die van Griekenland is in verhouding tot het Bruto Nationaal Product nog hoger. Mocht die schuld onbetaalbaar worden kost dat Europa 385 miljard euro per jaar.

Cc-foto: Camera dei Deputati

Geef een reactie

Laatste reacties (51)