9

Italië tegen Frankrijk: Stop met stelen van Mont Blanc

Fransen sluiten toegang tot gletsjer af aan Italiaanse zijde. Italianen not amused

Italiaanse en Franse autoriteiten zijn verwikkeld geraakt in een grensconflict nadat Franse alpinisten de toegang tot een gletsjer afsloten aan Italiaanse zijde van de Mont Blanc.


Vrijdag blokkeerden berggidsen, afgevaardigd door burgemeester van het Franse Chamonix Eric Fournier, de poort naar de Gigante gletsjer. Dat meldt de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano. De gletsjer ligt vlak achter het hoogstgelegen kabelbaanstation aan de Italiaanse kant van de berg. Via een smalle poort krijgen bergbeklimmers toegang tot de gletsjer. 

Fournier beweert dat de gletsjer Frans grondgebied is en dat hij de poort ernaartoe heeft afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. Die verklaring wordt 20 kilometer verderop in het Italiaanse stadje Courmayeur niet geaccepteerd. ‘Dat gebied is Italiaans en de Fransen hebben er niets te zoeken,’ laat burgemeester Fabrizia Derriard weten. Ook zegt hij dat de Fransen een extra gevaarlijke situatie hebben gecreëerd doordat alpinisten nu niet meer door de poort kunnen en een gevaarlijker route moeten nemen. Daar komt nog bij dat de Fransen Italiaanse waarschuwingsborden weggehaald zouden hebben. 

Italië hanteert grenzen die nog voortkomen uit een verdrag uit 1860, dat de Frans-Italiaanse grens in het midden van de gletsjer plaatst. De Fransen denken daar echter heel anders over. Dit is dan ook niet de eerste keer dat de landen overhoop liggen over de berg. Eerder deze zomer waren de Italianen ook al woedend, nadat de Fransen op eigen houtje de grensmarkering 150 meter verplaatsten. 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)