Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italië wordt politiestaat en het is 5 voor 12 voor de euro

  •  
27-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro300.jpg
Het euronieuws van vandaag op een rij
Veel euronieuws voor een willekeurige zondag. In dit artikel de belangrijkste nieuwsfeiten op een rij. Met Berlusconi, Teulings en de Oostenrijkse kanselier Faymann die pleit voor eurobonds
De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi vreest dat zijn land onder leiding van het huidige zakenkabinet zal veranderen in een ‘fiscale politiestaat’.
Berlusconi zei tegen zijn partijgenoten in het noorden van Italië dat zij ‘moeten blijven strijden voor onze vrijheid’. De voormalige premier (75) had in het verleden een lange reeks conflicten met de belastingdienst.
De econoom en voormalige Eurocommissaris Mario Monti leidt op dit moment een regering van technocraten die de grote economische problemen van ItalIë rigoureus moet aanpakken. Berlusconi, die multimiljardair werd door een zakenimperium op te bouwen, kreeg als premier vaak het verwijt dat hij te veel te weinig heeft gedaan om de enorme schuldenlast van zijn land terug te dringen.
Teulings
CPB-directeur Teulings waarschuwt voor het uiteenvallen van de Euro. “Het is vijf voor twaalf voor de euro” zei hij in Buitenhof. Noord-Europa moet nu iets doen om het vertrouwen op de financiele markten te herwinnen.
Zuid-Europa is al duidelijk bezig met herstelwerkzaamheden, bijvoorbeeld door het wegsturen van Berlusconi en de komst van Monti. Ondertussen blijft het in het noorden stil en dat is niet goed, aldus Teulings in Buitenhof. “Er moet nu een signaal worden gegeven dat de Euro hoe dan ook wordt gered.”
Faymann
Oostenrijk is voorstander van de invoering van euro-obligaties om de Europese schuldencrisis te bezweren. Dat heeft de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann zondag gezegd tegen het Oostenrijkse persbureau APA in de marge van een congres van de Europese Socialistische Partij in Brussel.
Volgens Faymann is er feitelijk al sprake van eurobonds door het bestaan van het Europese steunfonds EFSF, dat ook obligaties uitgeeft. ,,We moeten doorgaan met wat is begonnen met het EFSF. Er is in de praktijk al een soort eurobond. Wat maakt het uit welke naam de definitieve vorm gaat krijgen?”, aldus Faymann.
Verder vindt Faymann dat de Europese Centrale Bank (ECB) een grotere rol moet gaan spelen in de crisis.
Bekijk hier de uitzending van Buitenhof met Teulings
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.