Laatste update 10:14
11

IVF-behandeling alleenstaande of lesbische vrouw niet vergoed

Om ‘de betaalbaarheid van het basispakket intact te houden,’ hoeven zorgverzekeraars een vruchtbaarheidsbehandeling voor alleenstaande of lesbische vrouwen niet te vergoeden. Het ontbreken van een man is daarmee geen reden meer voor een behandeling die vanuit het basispakket verzekerd is. Dit stelt minister Bruins van Medische Zorg. Als de vrouw een medisch probleem heeft waardoor zwanger raken moeilijk blijkt, wordt kunstmatige inseminatie nog wel vergoed.

Voor alleenstaande of lesbische vrouwen is het ondergaan van een vruchtbaarheidsbehandeling meestal de enige manier om een kind te krijgen. Gynaecologen vinden dan ook dat zorgverzekeraars dit zouden moeten vergoeden. Die laatste groep echter protesteerde vorig jaar, waarop het Zorginstituut (dat vergoedingen in de zorg bepaalt) besloot dat vrouwen alleen kunstmatige inseminatie vergoed krijgen als de vrouw in kwestie verminderd vruchtbaar is.

Voorzitter Jan van Lith van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) zegt in het NRC: “het is niet van deze tijd om te zeggen dat een vrouw zonder man geen vruchtbaarheidsbehandeling krijgt omdat haar niks mankeert.” Belangenorganisatie COC, Meerdangewenst (dat opkomt voor de rechten van ouders van hetzelfde geslacht), de NVOG en Bam-man (dat zich inzet voor alleenstaande moeders met een kinderwens) zijn een petitie gestart om het Zorginstituut op andere gedachten te brengen.

Cc-foto: Galina Fomina

Geef een reactie

Laatste reacties (11)