Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ivf-embryo gescreend op foute genen

  •  
08-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
All_sizes___Felix__Made_With_Love_and_Science___Flickr_-_Photo_Sharing_
Nieuwe screeningsmethode toegepast bij de selectie van embryo's voor ivf ... Eerste genetisch geselecteerde baby geboren in de VS
In de Verenigde Staten is Connor Levy geboren. De eerste baby wiens embryo een volledige DNA screening onderging. Zijn ouders, David Levy en Marybeth Scheidts, hadden al meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen en kunstmatige inseminatiepogingen achter de rug, voordat hun ivf-specialist besloot enkele cellen van hun embryo’s in Oxford te laten screenen. Vervolgens werd de gezondste embryo in Scheidts baarmoeder geplaatst en bracht zij negen maanden later een gezond kind ter wereld.
Ivf-behandelingen zijn vaak zeer kostbaar, omdat veel pogingen mislukken doordat het lichaam van de vrouw ongeschikt genetisch materiaal afstoot. Verwacht wordt dat het vooraf screenen en selecteren van de embryo’s zal resulteren in 50 procent meer ivf-zwangerschappen, en een evengrote afname van het aantal miskramen na ivf-behandeling.
Hoewel de wetenschappelijke mogelijkheden van genetische selectie steeds verder opschuiven, is de vrees voor ‘designer babies’ volgens de betrokken artsen vooralsnog ongegrond. Al zou genetische selectie in de toekomst volledig legaal worden, ivf-behandelingen zijn dermate intensief, kostbaar en onzeker van uitkomst, dat het onwaarschijnlijk is dat mensen zichzelf dat aandoen voor iets triviaals als haarkleur.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.