13

Ivo Opstelten gaf feestje voor prominente Russische homohater

Opstelten in festivalcomité voor topdirigent en persoonlijke vriend Poetin ... Minister zou functie vergeten zijn op te geven

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft niet volledig voldaan aan het verzoek van premier Mark Rutte gedurende zijn eerste kabinet, om een overzicht van alle nevenfuncties te overhandigen. Een Rotterdams festival rondom de omstreden Russische topdirigent Valeri Gergjev was niet opgegeven. Dat meldt de Telegraaf donderdag.

Het zou gaan om zitting in het comité van aanbeveling van het Gergjev Festival, een Rotterdams muziekevenement rond de Russische topdirigent Valeri Gergjev. De nevenfunctie van Opstelten is extra gevoelig omdat de uitwerking daarvan mogelijk ingaat tegen het beleid van Nederland. Vanuit die functie steunde hij mogelijk de Russische president Poetin die door Gergjev wordt gesteund.

Gergjev is zeer omstreden. In tegenstelling tot andere topartiesten, wordt hij niet door fans maar door demonstranten ontvangen bij optredens. Volgens de dirigent is Poetins wet tegen homopropaganda goed omdat deze enkel zou dienen om pedofilie te bestrijden. Ook het Russische beleid rondom Oekraine kan op zijn goedkeuring rekenen 

De woordvoerder van Opstelten geeft aan dat het hier een fout betreft en dat de minister in de veronderstelling was dat hij al zijn functies had neergelegd. Zo ook de nevenfunctie waarin Opstelten betrokken was bij het organiseren van het festival rondom de dirigent. Al was hij onderdeel van de organisatie omdat hij destijds burgemeester van de Maasstad was en het een terugkerend festival in die stad is. 

Bron: Telegraaf Gevoelige nevenfunctie Opstelten

Geef een reactie

Laatste reacties (13)