15

Jaarlijks 550 gevallen van verborgen euthanasie

Hoogleraar achterhaalt: artsen dienen overdosis morfine toe en melden dit niet aan euthanasie toetsingscommissie

Naar schatting sterven jaarlijks 550 patiënten aan een overdosis morfine. Dat achterhaalde hoogleraar Agnes van der Heide in opdracht van Nieuwsuur. Deze verborgen vorm van euthanasie is officieel verboden, maar wordt simpelweg niet gemeld.

Morfine toedienen met als doel om een patiënt te laten overlijden, mag niet. Het heeft risico’s en is bovendien niet volgens de euthanasie-richtlijnen. Desalniettemin vindt het zo’n 550 keer per jaar plaats.

Hoogleraar medische ethiek Hans van Delden hierover:

“Een dokter mag niet zomaar het leven benemen, dat kan alleen onder zeer bijzondere omstandigheden en dan moet hij zich verantwoorden.”


Van der Heide bekeek de gegevens van het laatste landelijke Sterfgevallenonderzoek. Op basis hiervan schat ze dat jaarlijks 550 mensen overlijden door een overdosis van morfine. In feite zouden al deze gevallen gemeld moeten worden bij de euthanasie toetsingscommissie. Van der Heide:

“Als artsen zich niet aan de regels houden, is er sprake van uitholling van de euthanasiewet, we willen geen verborgen vormen van euthanasie.”

Hoogleraar van Delden van het Julius Centrum UMC Utrecht, is geschrokken van de cijfers:

“Ik vind 550 een schrikbarend hoog aantal. De dokter geeft dus meer morfine dan nodig voor pijnbestrijding, en heeft mede het doel om het leven te bekorten. Dat moet je niet op die manier doen. Er moet vanuit de beroepsgroep duidelijk stelling genomen worden, maar het zou me niet verbazen als een officier van Justitie op een gegeven moment zegt: is dit wel de bedoeling?”

Ook de Orde van Medische Specialisten is geschrokken. Cardioloog Marcel Daniëls, namens de Orde:

“Dat hoort niet, dat vind ik een 550 te veel. Het zou incidenteel eens een keer kunnen gebeuren, maar niet 550 keer.”

Uit een ander Nederlands onderzoek bleek overigens eerder al dat morfine wel eens oneigenlijk wordt gebruikt. 19 procent van de ondervraagde medische specialisten heeft aangegeven wel eens een overdosis te geven aan patiënten om de dood te bespoedigen. Hierbij is bovendien onduidelijk of dat met toestemming van de patiënt gebeurt, aldus Nieuwsuur.


Nieuwsuur: Morfine gebruikt voor verborgen euthanasie

Geef een reactie

Laatste reacties (15)