19

Jaarlijkse dolfijnenjacht rond Faeröereilanden weer van start

Ondanks inzet actiegroep Sea Shepherd, toch weer honderden grienden uit 'traditie' geslacht

Op één van de Faroereilanden is de jaarlijkse jacht op de griend, een grote dolfijnsoort, weer geopend. Honderden dieren worden met boten naar ondiep water gedreven, waar jonge mannen een stompe dolk in de luchtgat van de dolfijnsoort steken, om vervolgens hun ruggengraat open te snijden. Volgens de traditie tonen de jonge mannen hiermee hun viriliteit.


De griend wordt in diverse verdragen beschermd. Dat weerhoudt de bewoners van de Faroer echter niet om jaarlijks op jacht te gaan. In de jaren negentig werden zelfs jaarlijks gemiddeld 1200 dieren gedood. In de strijd duurt het ongeveer een half uur voordat de dieren komen te overlijden.

Nadat de dieren geslacht zijn, consumeren de bewoners van Faroer het walvisvlees. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert dit vlees juist niet te consumeren, omdat het vol zit met zware metalen. Het is mede verantwoordelijk voor misvormde baby’s, verhoogde kankercijfers en Alzheimer.

De internationale actiegroep ‘Sea Shepherd’ heeft geprobeerd de slacht van de dieren te voorkomen door zijn aanwezigheid. Nu de activisten het gebied hebben verlaten, zijn de bewoners van het eiland alsnog begonnen met de jacht.

De Morgen: Bewoners Faroer bezig met afslachten honderden grienden

Geef een reactie

Laatste reacties (19)