104

Jack de Vries nu lobbyist voor JSF-bedrijven

Update: De Vries mag als lobbyist geen contact zoeken met Defensie … Gewipte staatssecretaris Defensie in dienst bij omstreden pr-bedrijf

Jack de Vries wordt lid van de directie van de Nederlandse vestiging van het omstreden internationale communicatiebureau Hill & Knowlton. De Vries krijgt de leiding over de afdeling ‘public affairs’ en gaat bedrijven adviseren over hun communicatiestrategie en aan crisismanagement doen, zo schrijft NRC Handelsblad. In het verleden betekende dit onder andere het helpen van landen die mensenrechten schenden met het verbeteren van hun reputatie.

Het bedrijf Hill & Knowlton heeft een lange, omstreden geschiedenis. In 1953 hielp Hill & Knowlton de tabaksindustrie nadat wetenschappers hadden aangetoond dat roken kanker kan veroorzaken, door bijna alle grote kranten een ‘Frank Statement’ te sturen. Hierin stond onder andere dat roken juist géén kanker veroorzaakt.

Verder heeft het bedrijf verschillende landen als Turkije, Indonesië en de Malediven geholpen met het opkrikken van hun reputatie, nadat de landen beschuldigd zijn van het schenden van mensenrechten. Uit WikiScanner is gebleken dat Hill & Knowlton verschillende Wikipedia-pagina’s heeft aangepast om de landen ‘beter’ te doen voorkomen.

In 1990 had het bedrijf de leiding over 20 andere PR-bureaus in ‘de allergrootste door het buitenland betaalde campagne met als doel het manipuleren van de Amerikaanse publieke opinie’.

Jack de Vries gaat voor dit bedrijf nu de PR-afdeling leiden en blijft tegelijkertijd actief voor het CDA in het strategisch beraad.

Update 16.06 8.45

Jack de Vries neemt voor Hill & Knowlton de belangen van de Nederlandse luchtvaartindustrie op zich. Het is nog niet duidelijk of hij zich ook met de JSF bezig zal houden, maar het is niet onbekend dat De Vries een fervent voorstander is van de Joint Strike Fighter. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk plaatst vraagtekens bij de overstap. De Vries beschikt namelijk over vertrouwelijke informatie waarmee hij de concurrentie van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin een hak kan zetten, aldus de Volkskrant.

Hill & Knowlton is erg blij met de nieuwe aanwinst van het bedrijft. De Vries wordt ‘een van de meest erkende communicatiestrategen van dit land’ genoemd.

Update 16.6 22:50

De Vries mag volgens de regels geen contact zoeken met Defensie om te lobby’en. De regels zijn ingevoerd nadat er problemen ontstonden met onder meer een voormalig staatssecretaris van de VVD, meldt de Volkskrant.

In het verleden leidde de lobbyactiviteiten van onder meer oud-bewindspersoon Jan Gmelich Meijling tot rumoer in politiek Den Haag. Hij adviseerde voor het Israëlische defensiebedrijf Rafael over de verkoop van een antitankraketsysteem, dat Nederland toen wilde aanschaffen. Hij benaderde onder andere Tweede Kamerleden.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

NRC: Jack de Vries wordt lid van directie communicatiebureau

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (104)