100

Jack de Vries: ‘Twexit’

[Video] Balkenende onthield De Vries steun ... buitenechtelijke affaire breekt CDA-spindoctor op … treedt af als staatssecretaris van Defensie … man achter 'normen & waarden'-strategie trekt zich terug uit actieve politiek

De Vries, de man die wordt gezien als de motor achter de verkiezingsoverwinningen van Balkenende, raakte in opspraak nadat RTL Boulevard onthulde dat hij door zijn echtgenote uit huis was gezet wegens een buitenechtelijke verhouding met zijn adjudant. Hij legde daarop al eerder zijn publieke campagnewerk voor het CDA neer. Nu legt hij zijn functie als staatssecretaris van Defensie en trekt hij zich terug uit de actieve politiek.


EenVandaag: Kees Boonman over vertrek Jack de Vries
Geüpload door Joop-nl. – Bekijk de laatste nieuwscontent.

De Vries staat 15e op de kandidatenlijst van het CDA maar zal na 9 juni zijn Kamerzetel niet innemen. Hij stelt dat de publicitaire druk zijn functioneren onmogelijk maakte. Bovendien wil hij zijn partij niet in de problemen brengen met de commotie. Gisteren nog eiste de militaire vakbond AFMP/FNV zijn aftreden.

Jack de Vries twittert:

Zoals we op twitter zeggen: twexit. Dank voor alle steun van de vele volgers de afgelopen dagen!

Demissionair staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag een verklaring afgegeven. Dit is de integrale tekst:

“Hierbij maak ik bekend dat ik de minister-president en de minister van Defensie heb laten weten af te zullen treden als staatssecretaris van Defensie. Deze beslissing houdt daarnaast in dat ik me zal terugtrekken uit de actieve politiek en na 9 juni geen zitting zal nemen in de Tweede Kamer.

Ik ben tot deze beslissing gekomen mede vanwege de voortgaande publicitaire druk. Deze legt een onevenredige druk op mijn naaste omgeving.

Bovendien wil ik voluit een ambassadeur zijn voor het ministerie van Defensie en de mannen en vrouwen van de krijgsmacht. Zij hadden en hebben mijn volledige steun. Het is een groot voorrecht geweest drie jaar met en voor hen te kunnen werken. Ik heb willen strijden voor hun draagvlak en wil daar nu geen afbreuk aan doen.

Ook geldt het partijbelang. Ik heb veel aan de partij te danken en wil ook het CDA niet langer met deze discussie belasten.

Politiek is mijn passie, maar het kan en mag niet meer ten koste gaan van datgene waar het echt om draait in het leven: je verantwoordelijkheid voor de mensen die je liefhebben.

Dat dit alles is gebeurd is mijn eigen verantwoordelijkheid. En die neem ik dan ook.”

(einde verklaring)

In EenVandaag constateerde politiek commentator Kees Boonman dat Balkenende weigerde het voor De Vries op te nemen. Hij noemt het vertrek extra pijnlijk omdat De Vries voor zichzelf een grote carrière zag binnen het CDA na het vertrek van Balkenende.

Update 19:35 Er wordt hard geoordeeld over De Vries. In de Volkskrant stelt Jan Kleian van de vakbond ACOM dat De Vries van hem niet had hoeven opstappen wegens de affaire maar dat hij een ‘waardeloze staatssecretaris’ was:

Kleian oordeelt zo negatief over het functioneren van De Vries omdat de bewindsman geen oog zou hebben gehad voor veteranen, geen genderbeleid voerde en zich onvoldoende inspande voor diversiteit binnen Defensie. ‘Zijn beleid raakte kant noch wal. Hij deed populistisch, maar er gebeurde niets. Hij was een echte ‘spindoctor’, volstrekt incapabel’, zei hij vrijdag over de vroegere woordvoerder (spindoctor) van het CDA.

Het CV van Jack de Vries:

Jack (J.G.) de Vries werd geboren op 25 juli 1968. 

Na het VWO studeerde De Vries van 1986-1992 Politicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vervolgens deed hij de opleidingen NGPR-A en NGPR-B.
In 1987 trad hij aan als medewerker bij de CDA-gemeenteraadsfractie Amsterdam. Vanaf 1989 was hij 3 jaar persoonlijk medewerker van CDA-Tweede Kamerlid drs. H. Koetje.
Vanaf 1993 werkte De Vries als officier voorlichting/journalist bij de Koninklijke Landmacht. Eerst als dienstplichtige, later als Beroeps Bepaalde Tijd. Na de officiersopleiding bij de cavalerie (SROC) en de opleiding tot officier aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda werd hij gestationeerd bij het Nationaal Commando in Den Haag.
In 1995 begon hij als Hoofd Communicatie bij Stichting Philadelphia Zorg. Een landelijke organisatie die zorg en begeleiding biedt aan mensen met een verstandelijke handicap. 
In 1997 kwam De Vries terug bij het CDA. Tot 2002 werkte hij achtereenvolgens als Hoofd Voorlichting van de Tweede Kamerfractie, woordvoerder van de fractievoorzitter en partijleider, achtereenvolgens: Enneus Heerma, Jaap de Hoop Scheffer en Jan Peter Balkenende. Vervolgens werkte hij tot 2005 als politiek assistent van de minister-president op het ministerie van Algemene Zaken.
De Vries werd in 2005 aangesteld als landelijk campagneleider van het CDA, ten behoeve van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006, de Provinciale Staten verkiezingen van maart 2007 en de landelijke verkiezingen van november 2006. Daarna werkte hij als adviseur van de minister-president, en was hij tevens projectleider voor de “eerste 100 dagen van het kabinet Balkenende IV” en het opstellen van het beleidsprogramma “Samen werken aan Nederland”.
In 2007 begon De Vries als associate partner bij Boer & Croon Corporate Communication, waar hij communicatieadviseur was op het gebied van reputatiemanagement.
Sinds 18 december 2007 is hij staatssecretaris van Defensie in het vierde kabinet-Balkenende.
Jack de Vries is getrouwd met Harriët. Ze hebben 2 zonen.

Geef een reactie

Laatste reacties (100)