19

Jager doodt leeuw Cecil, ‘de trots van Zimbabwe’

Beroemdste leeuw van Afrika omgebracht met pijl en boog

In Zimbabwe is terechte ophef ontstaan nadat duidelijk is geworden dat de 13-jarige Cecil, één van de meest beroemde leeuwen van Afrika, is vermoord door een jager. En niet ‘zomaar’ omgebracht, maar op zeer brute wijze, weggelokt van zijn veilige habitat waar jagen verboden is, en op een privéterrein met pijl en boog neergeschoten.

Cecil verwierf bekendheid omdat hij al 13 jaar oud was en de leider van zijn harem in Hwange National Park. In dat park is jagen verboden, waardoor Cecil lange tijd in alle vrijheid kon leven. Maar daar bedacht de jager een list op. 50.000 euro betaalde hij twee gidsen van het park, om Cecil uit het park te kunnen lokken met een vers, gedood dier. Op het privéterrein naast het park schoot de jager hem uiteindelijk met pijl en boog neer. Dankzij het GPS-systeem van de leeuw – die onderdeel uitmaakte van een onderzoek aan de Universiteit van Oxford – kon de jager Cecil met gemak opsporen.

Cecil leefde aanvankelijk nog twee dagen, maar werd uiteindelijk onthoofd en gevild;’ de huid en de kop zijn meegenomen als trofeeën, daar was het uiteindelijk allemaal om te doen.

Wie de dader is, is niet duidelijk. The Guardian spreekt van een Spanjaard, terwijl anderen zeggen dat het om een Noord-Amerikaan zou gaan. Zimbabwe heeft inmiddels de jacht op de moordenaars geopend. 

New Zealand Herald: Zimbabwe’s favourite lion Cecil killed by hunter from ‘North America’

Geef een reactie

Laatste reacties (19)