21

Jager haalt ganzen door elkaar: schiet ernstig bedreigde diersoort af

In de buurt van het Noord-Limburgse Reuver is een wereldwijde bedreigde dwerggans afgeschoten. Dat meldt 1Limburg. De jager heeft waarschijnlijk gedacht dat het om een ander soort gans ging en nam het dier onder vuur. Ecologisch een groot probleem, want het aantal dwergganzen is zo klein dat er geen een gemist kan worden.

Jaarlijks overwintert een groep van ongeveer veertig dwergganzen in Nederland. Zij zijn voor het merendeel afkomstig van een herintroductieproject in Zweden, uitgevoerd tussen 1981 en 1991. Ook de nu afgeschoten dwerggans was afkomstig uit Zweden, zo bleek uit de informatie van het ringetje om de poot van het dier.

De jager heeft vermoedelijk gedacht dat het om een ander soort gans ging, de kolgans. De twee dieren zijn qua uiterlijk alleen voor de zeer geoefende kijker van elkaar te onderscheiden. Dat zegt ook vogelonderzoeksorganisatie Sovon. Dat maakt het verliezen van deze gans echter niet minder erg, laat woordvoerder Albert de Jong weten: ‘Je kunt geen dwerggans missen. Hij is wereldwijd bedreigd en op geen enkele plek in Europa mag die geschoten worden.’ Of het afschieten van een bedreigde diersoort gevolgen heeft voor de jager is nog niet bekend.

cc-foto: Ken Billington

Geef een reactie

Laatste reacties (21)