16

Jagers bieden om zeldzame neushoorn af te schieten

Jachtvergunning voor 275.000 euro geveild als 'dierenbescherming'

Het verlangen om een van de zeldzaamste dieren op de planeet dood te maken is onder jagers zo groot dat er meer dan een kwart miljoen euro voor wordt neergeteld. De Dallas Safari Club in de Amerikaanse staat Texas veilde zaterdagavond onder het mom van ‘dierenbescherming’ de vergunning om een zwarte Afrikaanse neushoorn af te schieten. Er werd 275.000 euro voor betaald.


Van de zwarte neushoorn zijn naar schatting nog slechts 5000 exemplaren in leven. Zo’n 1700 daarvan leven in Namibië. Om geld op te halen voor de bescherming van dieren is onder rijke jagers een veiling gehouden voor de afschotvergunning van een exemplaar. Het zou gaan om een bejaard mannetjesexemplaar dat niemand meer in staat is zich voort te planten. De Namibische regering veilt jaarlijks drie van die vergunningen maar voor het eerst vond de veilig in het buitenland plaats.

De natuurbeschermingsorganisatie Save the Rhino Trust heeft tevergeefs getracht de Namibische regering over te halen om af te zien van de veiling. Het veilen geeft een verkeerd signaal af – namelijk dat een dood dier meer waard is dan een levend exemplaar – en zou ook niet helpen in de strijd tegen stropers. Probleem is dat Namibië het geld hard nodig heeft. De bescherming van dieren is een kostbare gelegenheid voor landen met weinig financiële middelen.

De Texaanse jagers die een feestje bouwden rond het doodvonnis stellen zoals altijd dat ze de soort juist beschermen door ze dood te maken. Het afschieten van een oud dier zou jonge dieren meer kansen bieden. “Dit is de beste manier om de dieren te beschermen,” aldus de directeur van de Dallas Safari Club.

De jagers zijn op hun beurt getrakteerd op bedreigingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)