Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jagers: ganzenbeleid natuurorganisaties dieronvriendelijk

  •  
07-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Gans300
Jagers willen alleen afschieten als ganzen kunnen vliegen
De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) vindt dat de aanpak van de ganzenoverlast in strijd is met hun gedragscode. Ze vinden het dieronvriendelijk en willen er daarom niet aan meewerken.
In de richtlijnen, die juist door natuurorganisaties en boeren zijn vastgesteld, staat dat ganzen moeten worden afgeschoten wanneer ze nog niet kunnen vliegen. Zo kunnen ze makkelijk bij elkaar worden gedreven om vergast te worden. De jagers zijn van mening dat de ganzen tijdens de broei- en ruiperiode met rust moeten worden gelaten, en willen ze alleen afschieten als ze kunnen vliegen.
Het meningsverschil is bijzonder, omdat het normaal de natuurorganisaties zijn die de jagers als dreiging voor de dierenwelzijn beschouwen. Jaarlijks worden er 55.000 ganzen gedood, om schade aan landbouwgewassen te voorkomen. Jagers werken daar normaliter aan mee, maar alleen als dat geen grote gevolgen heeft voor de dierenwelzijn.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.