Laatste update 08 juni 2017, 02:10
39

James Comey: Trump vroeg onderzoek ‘te laten gaan’, zei ‘ik verwacht loyaliteit’

De recent ontslagen FBI-directeur James Comey verklaart dat de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis tegen hem zei: ‘Ik heb loyaliteit nodig, ik verwacht loyaliteit’. Trump zei dit volgens Comey tegen hem tijdens een privédiner in januari. Hij schrijft dit in een officiële schriftelijke getuigenis die hij aan het Senaat-Intelligentiecomité heeft voorgelegd.

In de verklaring staan Comey’s verslag van negen privégesprekken met Trump. Drie daarvan waren persoonlijk en zes telefonisch.

Toen de president op 27 januari ’s avonds zijn opmerking maakte over het verwachten van loyaliteit schrijft de FBI-directeur zijn reactie als volgt ‘ik bewoog niet, sprak niet, en veranderde mijn gezichtsuitdrukking niet op welke manier dan ook gedurende de ongemakkelijke stilte die volgde’ aldus Comey.

Toen Trump Comey weer vragen stelde over zijn loyaliteit, zegt Comey dat hij het volgende antwoord gaf: ‘U zal altijd eerlijkheid krijgen van mij.’

Volgens Comey vroeg Trump hem ook in Februari om het onderzoek naar Michael Flynn, de voormalig adviseur van Trump, te staken. Hij vroeg Comey volgens diens verklaring om ‘zijn kans schoon te zien om dit los te laten’. Trump zou verder gezegd hebben dat Flynn, die ontslagen werd, een ‘goede gast’ was. Comey antwoordde dat Flynn inderdaad een ‘goede gast’ was, maar zegt in zijn verklaring nooit aan Trump gezegd te hebben dat hij het onderzoek zou staken.

Comey verklaart dat hij Trump drie keer verzekerde dat hij niet persoonlijk onderzocht was door de FBI en dat hij dit ook aan leden van het congres had verteld. Ook zou Trump hem gezegd hebben dat het FBI-onderzoek naar de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 als ‘een wolk’ over hem heen hangen, en hem beletten zijn werk goed te doen.

‘Ik ben zeer loyaal geweest, heel loyaal; we hadden dat ding, weet je’ zei Trump daarna volgens Comey. In zijn verklaring zegt Comey dat hij hierop niet antwoordde, of vroeg wat Trump bedoelde met ‘dat ding’.

Dit was volgens Comey de laatste keer dat hij met Trump sprak.

Washington Post: ‘I expect loyalty,’ Trump told Comey, according to written testimony

James Comey: Statement for the Record – Senate Select Committee on Intelligence

Geef een reactie

Laatste reacties (39)