Laatste update 22:20
14

Wat jammer dat niemand in Nederland deze fietshelm gaat dragen

In Nederland heb je de OV-fiets, in Londen het Barclays Cycle Hire-systeem, in Parijs de Vélib en in New York de Citi Bikes. Ieder zichzelf een beetje respecterende stad heeft een fietsverhuursysteem waar toeristen, maar ook de inwoners van de stad snel en makkelijk gebruik van kunnen maken. Maar hoe zit het dan met de veiligheid? De verhuur van fietsen gaat nimmer gepaard met de verhuur van fietshelmen. Hoewel we in Nederland zelden (lees: nooit) gebruik maken van een fietshelm, is dat in andere landen vaak wel het geval. Ze moeten ook wel, want nergens in de wereld komt de infrastructuur de fietser zo tegemoet als in Nederland.

Isis Shiffer, een afgestudeerde aan de Pratt Institute of Design in New York, wint dit jaar de James Dyson Award voor haar uitvinding van een nieuw soort fietshelm, die bestaat uit lagen waterproof papier, gevouwen als visgraat. Het materiaal is dankzij het ingenieuze visgraatmotief net zo sterk als polystyrene, waar fietshelmen doorgaans van worden gemaakt.
De helm is vanwege het ingenieuze ontwerp compact op te vouwen en zou vanuit een automaat verkocht kunnen worden. Shiffer maakt het dragen van een fietshelm niet alleen makkelijk, de helm is ontwerptechnisch ook nog eens zo mooi, dat het jammer is dat straks in Nederland niemand hem gaat dragen.

Ook niet onbelangrijk: een fietshelm kan levens redden.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)