152

Jan Pronk: Ik voel me ontheemd

Oud-PvdA-prominent verklaart in Buitenhof het opzeggen van zijn PvdA-lidmaatschap: Een echte sociaal-democraat ruilt geen solidariteit uit voor solidariteit

Zondag legt oud-PvdA-prominent Jan Pronk in Buitenhof nogmaals uit waarom hij zijn lidmaatschap op de partij heeft opgezegd. In zijn afscheidsbrief kaartte hij al aan zich niet meer thuis te voelen bij de partij. De PvdA is niet langer sociaal-democratisch, aldus Pronk.

Get Microsoft Silverlight
In Buitenhof zegt Jan Pronk geen oppositie te zullen voeren tegen de partij, daarvoor is ze hem te lief. De partij verkwanselt echter met de keuzes op het gebied van onder meer ontwikkelingssamenwerking de beginselen van de sociaal-democratie, waardoor Pronk, die zichzelf een echte sociaal-democraat noemt, niet langer lid wenst te zijn.

Kritiek over het prompte afscheid wuift Pronk weg; hij heeft bij verschillende afdelingen eerder zijn ongenoegen geuit over de koers van de partij. Ook heeft hij partijvoorzitter Hans Spekman nog voor zijn opstappen gesproken en spreekt hij hem binnenkort weer. Met Diederik Samsom heeft hij geen contact gehad.

PvdA-leider Diederik Samsom houdt vol dat, bijvoorbeeld over de strafbaarstelling van illegaal verblijf, nu eenmaal is onderhandeld met de VVD. De PvdA kreeg het kinderpardon, de VVD de strafbaarstelling. En afspraak is afspraak. Pronk, die zelf talloze onderhandelingen heeft gevoerd, toont begrip voor de stelling dat een afspraak een afspraak is, maar heeft een probleem met hetgeen waarover onderhandeld is. Een echte sociaal-democraat ruilt geen solidariteit uit voor solidariteit. Je geeft iets weg van mensen die het al goed hebben en krijgt iets terug voor mensen die het minder goed hebben, aldus Pronk.

Binnen de partij is volgens Pronk minder ruimte voor meningen die afwijken van de lijn van de PvdA. Volgens hem is er steeds minder plek voor een linkervleugel binnen de partij. “Andere geluiden worden niet zo graag gehoord”, aldus Pronk.

Pronk was een aantal malen minster van Ontwikkelingssamenwerking, onder andere in het roemruchte kabinet-Den Uyl. Daarnaast was hij minister van VROM, lid van de Tweede Kamer en van het Europees Parlement, en bekleedde hij functies voor de Verenigde Naties. Pronk gold de laatste jaren als het linkse geweten van de partij, waarvan hij in 2007 tevergeefs voorzitter probeerde te worden.

Lees hier de afscheidsbrief van Jan Pronk.

Geef een reactie

Laatste reacties (152)