199

Jan Roos start mediasoap over vreeswekkend stadsleven

Beweert door 12 Marokkanen te zijn aangevallen … Het Parool onthult dat de vork toch anders in de steel steekt: Roos trok zélf met een wapen

Dat zich iets heeft voorgevallen tussen voormalig PowNed-verslaggever Jan Roos en een groepje jongeren in Amsterdam-West staat buiten kijf. Roos meldde dinsdag zelf op Twitter dat hij door ’12 Marokkanen’ was aangevallen. Met stokken, stenen en ijzeren staven werd hij belaagd, zei hij. Maar, zo achterhaalde Het Parool, het verhaal zit toch iets anders in elkaar.

Op Twitter ontstond al vrij snel twijfel over het verhaal, voornamelijk omdat Roos weigerde aangifte te doen. Eerder deed hij dat wel, omdat hij voor racist werd uitgemaakt. Fysieke bedreiging lijkt dan toch wat noodzakelijker om te melden bij de politie, maar zelfs toen de politie zelf contact opnam met Roos, wilde hij nog geen aangifte doen.

Diverse media namen het bericht van Roos naar aanleiding van zijn tweets klakkeloos over, waaronder ook het Parool. De Amsterdamse krant zond woensdag echter twee verslaggevers naar de betreffende wijk voor wederhoor en achterhaalde: het liep toch net íets anders in Amsterdam-West. Roos trok zélf namelijk een flink wapen uit zijn achterbak.

Tegenover Het Parool verklaarde Roos:

Ik stond bij mijn auto toen een groepje Marokkanen mij begon uit te schelden. Ze riepen: ‘Kankerlijer, ‘ik neuk je kankermoeder’ en dergelijke. Maar kort daarna begonnen ze stenen naar me te gooien. Die trokken ze uit de grond en sloegen ze kapot. Ze liepen op me af met een stuk hout en een ijzeren pijp. Ze zeiden dat ze me gingen doodslaan. Ik wilde wegrennen, maar toen bedacht ik me dat ik helemaal niet goed kan rennen. Dus ben ik op ze afgerend, met veel kabaal. Daarna renden ze weg.

Wat zich precies heeft afgespeeld is niet helemaal duidelijk, maar wat wel duidelijk is is dat Roos tamelijk belangrijke informatie heeft verzwegen. Het Parool:

Volgens drie omwonenden had Roos op enig moment een mat zwart kapmes in zijn hand van zeker een halve meter lang, waarmee hij de groep wegjoeg. ‘Ik zag hem met dat mes zwaaien, om te intimideren,’ zegt overbuurman Khaled Omeraat (45). ‘Ik vroeg hem of hij hier woonde, maar hij was druk met het uiten van allerlei racistische teksten.’

Een overbuurvrouw getuigt dat Roos tegenover minder dan twaalf jongeren stond. Ook zouden ze niet met straatstenen hebben gegooid, en stokken of ijzeren staven kwamen er al helemaal niet aan te pas.Lees meer over het voorval bij Het Parool: Het incident met Jan Roos liep toch nét wat anders

Meer lezen? Lees hier het opiniestuk van Joost van Spanje over de rol van de journalistiek in deze kwestie.

Geef een reactie

Laatste reacties (199)