17

Jan Tromp presenteert Uitgesproken VARA

Volkskrant-journalist keert terug bij de VARA als presentator van de nieuwe actualiteitenrubriek

Volkskrant-journalist Jan Tromp wordt de presentator van de nieuwe actualiteitenrubriek Uitgesproken VARA, die na de zomer op maandag en vrijdag te zien is op de plek van Netwerk.

Tromp (61) keert daarmee terug naar de VARA, waar hij van 1976 tot 1983 al werkte, onder meer voor de toenmalige actualiteitenrubriek Achter het Nieuws, zo meldt de Volkskrant.

Na zijn vertrek bij de VARA ging Tromp werken voor de Haagse Post, die later opging in het nu veel rechtsere HP/de Tijd. In 1987 stapte hij over naar de Volkskrant, waar hij onder meer adjunct-hoofdredacteur was en correspondent in de VS. Tromp presenteerde ook dertien jaar het radioprogrammna Met het Oog op morgen.

Eindredacteur Wim van Klaveren van Uitgesproken VARA zegt over de nieuwe presentator:

We prijzen ons zeer gelukkig met de komst van zo’n ervaren journalist, die het naar ik verwacht geen enkele moeite zal kosten de titel van de rubriek meer dan waar te maken.”

Tromp zelf noemt zijn nieuwe baan ‘een eer en voorrecht.’ De nieuwe presentator belooft “prettige scepsis jegens de autoriteit, warme belangstelling voor maatschappelijke vernieuwing en een kritisch oog voor allerlei vormen van achterstelling.”

Uitgesproken VARA is vanaf 6 september twee keer per week te zien, op maandag en vrijdag om half negen op Nederland 2. Dat is nu nog de plek van Netwerk, dat verdwijnt door de nieuwe opzet van de actualiteiten bij de Publieke Omroep. Op dinsdag en donderdag maakt de EO de actualiteitenrubriek, op woensdag de door De Telegraaf gestarte omroep WNL.

Tromp blijft formeel in dienst van de Volkskrant, waarvoor hij ook interviews blijft doen. Naast Wim van Klaveren krijgt Uitgesproken VARA nog een eindredacteur: de uit Australië teruggekeerde Tim Dekkers, die voorheen voor het NOS Journaal en Netwerk werkte.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)