29

Jan van Zanen (VVD) nieuwe burgemeester Utrecht

Burgemeester van Amstelveen voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken ... Gemeenteraad vol lof over Van Zanen: 'Burgemeester van alle Utrechters'

De nieuwe burgemeester van Utrecht wordt hoogstwaarschijnlijk de VVD’er Jan van Zanen. Hij volgt de huidige burgemeester Aleid Wolfes (PvdA) op. Momenteel is Van Zanen burgemeester van Amstelveen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad sprak de voorkeur voor Van Zanen uit. De enige andere serieuze gegadigde was oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius (PvdA).

In totaal solliciteerden 26 mensen voor de post. Van Zanen wordt nu voorgedragen aan minister Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken). Als Plasterk de voordracht overneemt, wat doorgaans gebeurt, dan wordt Van Zanen daarna officieel benoemd. Hij zal de eerste VVD-burgemeester van Utrecht zijn, sinds 1999. Nieuw zal de functie voor hem niet zijn; hij is al acht jaar burgervader van Amstelveen. Ook Utrecht is niet nieuw voor hem. Van 1990 tot 2002 zat hij in de gemeenteraad, van 1998 tot 2005 was hij er wethouder van Financiën en Economische Zaken.

NRC-correspondent Enzo van Steenbergen verklaart:

In de toelichting voor de keuze voor Van Zanen hoorde je veel lof, vooral voor zijn periode als wethouder in de stad. Hij wordt gezien als echt ‘mensenmens’; hij kan heel goed met alle lagen van de bevolking overweg, van de prostituees tot de leden van de Rotary-club. Daartussen beweegt hij zich heel gemakkelijk. Daarnaast heeft hij een groot netwerk in Den Haag uit zijn tijd als partijvoorzitter. Raadsleden en vrienden van Van Zanen die ik sprak zeiden hetzelfde.

GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer noemde Van Zanen zelfs “een burgemeester van alle Utrechters”. En Klaas Verschuure (D66): “De juiste persoon om Utrecht te besturen in deze economisch zwarte tijden.”

Geef een reactie

Laatste reacties (29)