Laatste update 17:30
20

Jane Goodall doet duit in zakje: ‘Harambe lijkt arm om kind te leggen’

De dood van de gorilla Harambe heeft wereldwijd voor enorm veel woede en ophef gezorgd. Het 17-jarig dier werd in de Cincinatti Zoo neergeschoten nadat een driejarige kleuter in zijn verblijf viel. Had het beest wel of niet doodgeschoten moeten worden? Iedereen heeft er het zijne over te zeggen maar nu heeft de wereldberoemde primatoloog Jane Goodall gereageerd: ‘het lijkt alsof hij zijn arm om het kind legt’.

Goodall – die bekend is om haar veertigjarig onderzoek naar chimpansees – heeft die woorden blijkbaar in een mail aan de Cincinatti Zoo geschreven, na de video van het kind en de gorilla te hebben bekeken.

Ik heb geprobeerd om te zien wat er aan het gebeuren was. Het leek alsof de gorilla zijn arm rond het kind legde, zoals het vrouwtje dat een kind redde en terugbracht in de Chicago-tentoonstelling.

De primatologe refereerde aan onderstaande video uit 1996 waarin een gorilla een kind terugbrengt, nadat hij in haar territorium valt. Volgens de Cincinatti zoo had het incident van vorige week alleen kunnen gebeuren als die jongen over een hek geklommen was en zich een weg door de struiken had gebaand.

 

De directie van de Cincinatti Zoo staat nog steeds achter de beslissing om Harambe dood te schieten. Volgens de directeur zou het te lang geduurd hebben om de gorilla te verdoven, waardoor de kans bestond dat hij zich agressief op zou stellen tegenover het jongetje. De politie doet nog onderzoek naar de handelingen van de ouders.

Het is natuurlijk moeilijk om achteraf te zeggen wat de juiste keuze was geweest. Door de moeilijke en snelle beslissing van de directeur heeft het kind het in ieder geval overleefd. Wellicht is de betere vraag waarom er überhaupt dieren in een kooi opgesloten moeten worden voor ons plezier.

Bron: Time

cc foto: Worldbankcollection

Geef een reactie

Laatste reacties (20)