15

Japan blijft miljoenen pompen in Japanse ‘delicatesse’

UPDATE: Alleen Japanse bejaarden eten nog walvisvlees … Japan legt walvisvangst stil na aanvaring met Sea Shepherd

De Japanse walvisjacht gaat onverhard door terwijl een overgrote meerderheid van de Japanners het walvisvlees heeft afgeschreven. Het stukje vlees lijkt een delicatesse te zijn worden. Bijna 90 procent van de Japanners heeft het afgelopen jaar geen walvisvlees meer gegeten. Dat terwijl de Japanse overheid nog nooit zoveel subsidie verstrekte aan haar walvisvloten.

Uit onderzoek van het Internationaal Fund for Animal Welfare (Ifaw) blijkt dat de Japanse walvisvloot dit seizoen maar 2400 ton walvisvlees zal opleveren. Dat is een honderdste vergeleken met de hoogtijdagen in de jaren zestig.

Woensdag meldde het vlaggenschip ‘Bob Barker’ van milieuorganisatie Sea Shepherd dat ze werden aangevallen door een Japanse walvisvaarder. Ze vroegen de Australische autoriteiten een marinevaartuig richting de Zuidpoolzee te sturen. De walvisvaarder zou twee schepen van de organisatie hebben aangevaren en daarbij de Bob Barker hebben beschadigd, maar het vaartuig hoefde niet naar een haven te varen.

De Japanse walvisjacht lijkt steeds agressiever te worden. Dat heeft niet alleen te maken met de walvisstand die steeds lager is, maar ook met de kopers van het vlees. Een deel verdwijnt in de supermarkt schappen, maar bij Japanse consumenten is het stukje vlees steeds minder in trek. Alleen bejaarden zouden er nog interesse in hebben. En een meerderheid van 54 procent is inmiddels onverschillig over de walvisvaart.

De Japanse overheid pompt nog altijd miljoenen in de walvisindustrie met het oog op ‘wetenschappelijke’ doeleinden. De afgelopen vijf jaar werd er echter steeds meer subsidie aan walvisjagers verstrekt, zo’n 9 tot 15 miljoen Amerikaanse dollars. In 2011 liep het bedrag nog hoger op en kwam dat deels zelfs uit het noodfonds dat bedoeld was voor de slachtoffers van de tsunami. Volgens de Japanse overheid hadden de walvisvaarders recht op extra financiële steun omdat zij uit de getroffen gebieden komen.

Update 16.30 uur

Japan heeft de walvisvangst in het zuidpoolgebied stilgelegd na de aanvaring met het vlaggenschip van Sea Shepherd. De milieuactivisten wilden voorkomen dat het schip werd bijgetankt. Volgens Sea Shepherd heeft de Japanse walvisvloot hun boot geramd. Volgens Japans was dat juist andersom.

Volkskrant: ‘Japanse walvisjager valt schepen Sea Shepherd aan’

Trouw: Walvisvlees alleen nog in trek bij bejaarde Japanners (betaalde versie)

cc-foto: Greg Bishop

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)