5

Japan boycot stemming over walvisreservaat

Top over bescherming van walvissen loopt net als afgelopen jaren uit op een fiasco

De bescherming van walvissen lukt nog altijd niet omdat walvisjagende landen maatregelen dwarsbomen. De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) wilde donderdagavond na dagenlang overleg stemmen over een walvisreservaat waarop ’s werelds grootste walvisjager Japan de zaal uit liep. De stemming kon daardoor niet doorgaan. Uiteindelijk werd besloten volgend jaar opnieuw over de kwestie verder te praten.

Met name landen als Brazilië en Argentinië zijn voorstanders van de bescherming van walvissen. Ze willen in het zuiden van de Atlantische Oceaan een walvisreservaat oprichten om de zeezoogdieren te beschermen voor de jacht.

“Het overleg zit muurvast”, schrijft Trouw. De walvistop op het Britse eiland Jersey liep net als vorig jaar in het Marokkaanse Agadir uit op een fiasco. Noorwegen, IJsland en Japen blijven er bij dat niet wetenschappelijk is aangetoond dat de soorten walvissen die zij vangen niet herstellen. Om die reden vinden zij het legitiem om de walvisjacht door te zetten, maar daarmee negeren ze het internationaal geldende walvisjachtverbod.

Wel zijn er dit keer kleine muizenstapjes gezet. De IWC is iets dichterbij gekomen om de lijst van bedreigde walvisachtigen uit te breiden naar 80 soorten waaronder ook dolfijnen en bruinvissen. Momenteel staan er 15 soorten op de lijst, vooral grote soorten. Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt om corruptie tegen te gaan. Zo mag het lidmaatschap van de IWC niet meer in contanten betaald worden. Geruchten gingen de ronde dat Japan in omkoopschandalen was verwikkeld.

Trouw: Geen akkoord over bescherming walvissen

cc-foto: MikeBaird

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (5)