18

Japan gaat weer op walvisjacht

Zo'n 260 walvismagen zouden nodig zijn voor wetenschappelijk onderzoek

De Japanse overheid heeft haar walvisvaarders weer op pad gestuurd. In het noorden van de grote Oceaan moeten ze 260 walvissen vangen voor wetenschappelijk onderzoek meent het Japanse Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen dat gelieerd is aan de overheid.

In totaal gaan drie walvisvaarders op pad. De vangst is nodig om de maaginhoud van de walvissen te onderzoeken, meent het instituut. Activisten weten inmiddels wel dat er een andere reden is voor de massale vangst. Het vangseizoen eindigt eind augustus en dan moeten de supermarkten meer gevuld worden met walvisvlees.


Een lange tijd hield Tokio de walvisvaarders aan de kant vanwege grote internationale druk. Uit gelekte documenten door Wikileaks bleek dat de Japanse overheid vorig jaar rond deze tijd vreesde voor politisering van de walviskwestie. Redenen daarvoor was onder andere de agressieve acties van Sea Shepherd. De walvisvangst heeft weinig te maken met onderzoek, schreef Geert Vos directeur Sea Shepherd vorig jaar op Joop.nl. Er zijn talloze methodes om de zoogdieren te onderzoeken zonder ze te doden.

Japan is één van de drie landen ter wereld die zich niet houden aan het verbod op de walvisjacht. Eerder dit jaar rukte opnieuw een walvisvloot uit, maar die werd door activisten op zee zo gehinderd dat het werken hen onmogelijk werd gemaakt.
De Pers: Japan weer op walvisjacht
cc-foto: Guano

Geef een reactie

Laatste reacties (18)