12

Japan investeert flink in strijdkrachten door spanning in regio

Om de oplopende spanningen in de regio het hoofd te kunnen bieden zal Japan in de komende vijf jaar ruim 210 miljard euro investeren in zijn leger. Dit heeft de regering van Shinzo Abe bekend gemaakt. Het land gaat onder andere tientallen straaljagers en langeafstandsraketten kopen. Hoewel Japan sinds de Tweede Wereldoorlog in haar grondwet heeft vastgelegd dat de strijdkrachten alleen defensief gebruikt mogen worden, interpreteert Abe dat anders.

Met China dat zich steeds nadrukkelijker manifesteert als de grote broer in de regio en Rusland dat onlangs haar militaire aanwezigheid op een voormalig Japans eiland vergrootte, wil Tokyo niet langer lijdzaam toekijken. De investering in het leger is een verhoging van het militair budget met zo’n 8 procent. Naast vliegtuigen en raketten wil het land ook investeren in de mogelijkheden voor cyberoorlogsvoering. Overigens zit Japan daarmee op grofweg een kwart van het jaarlijkse bedrag dat China spendeert aan haar strijdkrachten.

Steeds vaker klinken geluiden dat de volgende koude oorlog plaats zal vinden in Oost-Azië. Met grootmachten als Rusland, China en Japan en onberekenbare leiders als de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un lijkt er niet veel nodig het kruidvat tot ontploffen te brengen. Ook Zuid-Korea heeft inmiddels een raketschild, iets wat China tot dreigementen verleidde. Het qua inwonersaantallen grootste land van Azië moderniseert in rap tempo zijn leger. Waar voorheen de landkrachten het belangrijkst waren, investeert China nu vooral in marine, luchtmacht en cyberoorlogsvoering. Daar worden vliegdekschepen nog aan toegevoegd, maakte het land deze maand bekend.

Cc-foto: World Bank

Geef een reactie

Laatste reacties (12)