24

Japan klaar voor massale switch naar zonne-energie

Ommezwaai goed voor het milieu, pijnlijk voor de portemonnee van Japanse burgers

Niet kern-, maar zonne-energie moet het nieuwe merk van Japan worden. Japan’s goedkope kernenergie is het land duur komen te staan na de ramp met kerncentrale Fukushima. De Japanse overheid wil daarom de afhankelijkheid van kernenergie flink terugdringen. Zonnepanelen moeten een groot gedeelte van de kernreactoren gaan vervangen en schonere energie gaan opleveren. Daarmee kan Japan zelfs marktleider van zonne-energie worden en Duitsland en Italië voorbij streven.

De ramp met kerncentrale Fukushima heeft de Japanners flink wakker geschut. Het land is nu voor 30 procent afhankelijk van kernenergie, maar dat moet snel veranderen vindt de Japanse overheid. 

De Japanse minister Yukio Edano wil de prijs voor groene energie, afkomstig van zonne-panelen verdriedubbelen vergeleken met de reguliere stroomprijzen. Japan staat op het punt 7,5 miljard euro te investeren in zonne-installaties. De 3,2 gigawatt die deze collectoren zullen opwekken, vervangt de capaciteit van drie kernreactoren. Eén gigawatt is ongeveer genoeg om 243.000 Japanse huizen van elektriciteit te voorzien. 

Japanse bedrijven zijn bang dat de hoge prijzen voor schone energie, economisch herstel zal tegenwerken. De tarieven voor zonne-energie zullen voor een tijdsbestek van twintig jaar kunstmatig hoog worden gehouden en die prijs wordt doorberekend aan de gebruiker. De prijs voor één kilowattuur zal neergekomen op zo’n 40 eurocent. Dat is zo’n beetje het dubbele van de prijs die Duitsland haar gebruikers laat betalen. 

Edano maakte de nieuwe tarieven voor zonne-energie gisteren bekend. Energiebedrijven profiteren in tegenstelling tot de Japanse burger van de ommezwaai. Ontwikkelaars rekenen op flinke subsidies voor hun zonne-installaties. Het afgelopen jaar steeg Japan naar de zesde plek op de lijst van landen die investeren in zonne-energie. Als de massale omslag daadwerkelijk plaatsvindt verdriedubbelt Japan de investering in schone energie. 

New Zealand Herald: Solar energy boom on horizon for Japan

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)