Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Japan negeert Internationaal Gerechtshof en gaat toch op walvisjacht

  •  
18-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
walvisjacht300.jpg
Japanse minister van Visserij maakt plannen om commerciële walvisjacht te hervatten bekend
Japan heropent, ondanks een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof vorige maand, over een paar weken toch de jaarlijkse walvisjacht voor de eigen kust en elders in het noordwesten van de Stille Oceaan. Dit maakte het ministerie van landbouw en visserij in Tokio vandaag bekend.
Japan zal dit jachtseizoen wel minder walvissen vangen, dat heeft de Japanse minister voor Visserij Yoshimasa Hayashi vandaag bekend gemaakt. Volgens de plannen wordt er volgend jaar helemaal niet gejaagd op de dieren in het antarctische gebied, maar wordt de commerciële vangst van walvissen het jaar daarop hervat.
De Japanse walvisvangst gebeurt onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, maar het Internationaal Gerechtshof (ICJ) oordeelde onlangs dat de jacht vrijwel volledig commercieel van aard is en gaf Japan opdracht zijn walvisprogramma in het antarctische gebied stop te zetten. Volgende week begint de jaarlijkse jacht langs de Japanse noordkust, gevolgd door het noorden van de Stille Oceaan in mei. In de herfst staat nog een jacht langs de kust gepland.
Minister Hayashi van Visserij:
We zullen de onderzoeksjachten, bedoeld om wetenschappelijke gegevens te verzamelen, voortzetten en de commerciële walvisjacht hervatten. We hebben de inhoud van onze onderzoeksprogramma’s tegen het licht gehouden en hebben plannen bedacht die maximaal rekening houden met de uitspraak.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.