7

Japan wil kerncentrales heropenen

Terwijl kerncentrale Fukushima radioactief water in zee lekt kondigt Japan heropening kerncentrales aan

Japan wil vanaf juli volgend jaar een aantal kerncentrales heropenen. Een semi-overheidsorganisatie heeft dat bekend gemaakt. De keuze van het tijdstip van bekendmaking is op z’n minst opvallend: een dag nadat bekend werd dat de beschadigde centrale van Fukushima radioactief water in zee lekt.

Na de ramp in Fukushima in maart 2011 sloot Japan een aantal kerncentrales. Sinds de ramp zijn er nog maar 2 in werking, de overige centrales moesten dicht voor controles en onderhoud. De bedoeling is dat de eerste centrale in juli 2014 opnieuw in gebruik wordt genomen. In maart 2015 zouden vier centrales in werking moeten zijn.

Op dit moment zitten de autoriteiten in Japan met hun handen in haar doordat in Fukushima radio-actief water in zee terechtkomt. Na metingen op zee bestond het vermoeden al dat besmet water uit de installaties lekt, de autoriteiten hebben het nu toegegeven.

Energiedeskundige Wim Turkenburg:

Gelukkig verdunt het snel, maar het is wel zorgelijk, want de lekkage zal voorlopig niet stoppen.

Oorzaak zijn gaten in een ondergronds reservoir waar koelwater wordt opgevangen. De lekker zijn vanwege de hoge radioactiviteit niet te dichten.

NOS: Besmet water Fukushima in zee

De Morgen: Japan wil kerncentrales heropenen

Geef een reactie

Laatste reacties (7)