1

Japan wil walvisjacht Zuidelijke IJszee hervatten

Premier Shinzo Abe belooft parlement alles op alles te zetten om commerciƫle walvisjacht, ondanks uitspraak Internationaal Gerechtshof, weer mogelijk te maken

De Japanse premier, Shinzo Abe, heeft zijn parlement maandag beloofd zich in te zullen spannen om de commerciële walvisjacht in de Zuidelijke IJszee weer mogelijk te maken. Ondanks een verbod van het Internationaal Gerechtshof dat onlangs oordeelde dat Japan niet langer walvissen mag doden in het antarctisch gebied.

De Japanse premier wil de commerciële walvisvangst weer mogelijk maken door de nadruk van de walvisvangst meer op de wetenschap te leggen. Tegenover het parlement verklaart hij zich in te zullen spannen om meer begrip van de internationale gemeenschap te krijgen. Abe zei het jammer te vinden dat de rest van de wereld ‘dit deel van de Japanse gebruiken niet kan begrijpen’.

Tot voor kort wist Japan internationale regels aan zijn laars te lappen dankzij een uitzondering in internationale regels: de – dodelijke – jacht op walvissen was geoorloofd, mits voor wetenschappelijke doeleinden. Japan maakte gretig gebruik van de uitzondering, al deed het land geen moeite om het daadwerkelijke doel te verbloemen. Japan doodde walvissen voornamelijk voor de consumptie van walvissenvlees.

Abes reactie staat haaks op waar diverse milieuorganisaties op hadden gehoopt na de gerechtelijke uitspraak. Ze gingen ervan uit dat met de uitspraak ook daadwerkelijk een einde gemaakt zou worden aan de jacht. Maar eerder kondigde ook de Japanse minister van Visserij in Tokio al aan dat het land, ondanks de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, voor de eigen kust en elders in het noordwesten van de Stille Oceaan, gewoon weer op walvissen zou gaan jagen. De minister zei destijds:

We zullen de onderzoeksjachten, bedoeld om wetenschappelijke gegevens te verzamelen, voortzetten en de commerciële walvisjacht hervatten. We hebben de inhoud van onze onderzoeksprogramma’s tegen het licht gehouden en hebben plannen bedacht die maximaal rekening houden met de uitspraak.

Uit een intern rapport van het instituut dat de Japanse walvisvangst coördineert, blijkt dat de gedode walvissen in Japan veel geld opleveren. Het Institute of Cetacean Research zou in 2013 voor zo’n 14 miljoen euro aan vlees van beschermde walvissen hebben verkocht.

South China Morning Post: Japan PM Shinzo Abe vows to step up efforts to resume commercial whale hunt

Eerder verscheen op Joop: Japan negeert Internationaal Gerechtshof en gaat toch op walvisjacht

cc-foto: Michael Dawes

Geef een reactie

Laatste reactie