18

Japanse forenzen nemen massaal ‘aanrandersverzekering’

Het is al lang een groot probleem in Japan: vrouwen worden op grote schaal aangerand in het openbaar vervoer. Ieder jaar worden er zo’n 1.800 mannen gearresteerd, die in de notoir drukke treinen van Japan vrouwenlichamen als publiek bezit zien. De Japanners hebben nu echter een oplossing gevonden. In plaats van vrouwen te beschermen voor aanranding, of ervoor te zorgen dat mannen ermee ophouden, nemen Japanse mannen nu massaal een ‘aanrandersverzekering’ voor het geval ze worden beschuldigd.

De verzekering beloofd de mannen meteen juridische bijstand te verlenen op het moment dat ze ervan beticht worden een vrouw te betasten in het openbaar vervoer. In Japan kan iedereen die voor een misdrijf gearresteerd wordt tot wel 23 dagen vastgehouden worden, voordat er formeel een strafbaar feit ten laste gelegd hoeft te worden. Toegang tot juridische bijstand is vaak beperkt. Als het Openbaar Ministerie ervoor kiest om te vervolgen, wordt er in 99 procent van de gevallen in Japan veroordeeld. Maar of de vrouw die slachtoffer werd van aanranding ook juridische hulp krijgt, daar gaat de verzekering verder niet over.

De maatschappij kreeg het idee voor de verzekering van de film I Just Didn’t Do It, waarin een man die vals beschuldigd werd centraal te stond als slachtoffer van de aanrandingsepidemie in het openbaar vervoer van Japan. De film was een gigantisch succes en inspireerde het verzekeringsbedrijf om op te komen voor de allerbelangrijkste gedupeerden van het seksuele geweld tegen vrouwen: mannen die de kans lopen ervan beschuldigd te worden.

Volgens de verzekeringsmaatschappij maakten er in eerste instantie maar een paar dozijn mannen gebruik van hun nieuwe product, maar sluiten nu honderden mannen per maand een aanrandersverzekering af. Zo zitten zij in ieder geval wél weer veilig in de trein.

South China Morning Post: Japan train commuters buy ‘groper insurance’ to defend against sexual assault claims 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (18)