16

Japanse nationalisten houden film over dolfijnjacht uit bioscoop

[Update] Oscarwinnende documentaire 'The Cove' wordt toch in Japanse bioscopen gedraaid. Film laat bloedige aard van jacht zien en onthult hoog gehalte kwik in de dieren die voor consumptie zijn bedoeld

De oscarwinnende documentaire The Cove wordt in geen enkele bioscoop in Japan vertoont. Dit terwijl de fim gaat over het typisch Japans verschijnsel van de dolfijnjacht. Japanse nationalisten verdragen de Westerse kritiek op een Japanse traditie niet en bedreigen theaters die de film willen vertonen.

The Cove schets niet alleen een onflateus beeld van de jacht op dolfijnen, maar onthult ook nog eens een hoog gehalte kwik in de dieren, die in Japan, hoewel niet veel, ook worden gegeten. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times zaterdag.

In één scene uit de film van de Amerikaamse filmmaker Louie Psihoyos is te zien hoe in een afgelegen baai dolfijnen met harpoenen worden doodgestoken. Enkelen worden levend gevangen voor de verkoop aan bijvoorbeeld dolifinaria.

Dit soort beelden tolereren de Japanse nationalisten niet. Theaters die film willen vertonen, ontvangen dreigementen. Tot nog toe heeft geen enkele bioscoop het dan ook aangedurft om The Cove te vertonenen.

Japan vangt ieder jaar zo’n 13 duizend dolfijnen. Toch lijken veel Jappaners zich niet bewust van de bloederige aard van de jacht en zelfs niet van het feit dat deze ook daadwerkelijk in Japanse wateren plaatsvindt. Organisaties die opkomen voor vrijheid van meningsuiting in het land pleiten dan ook voor een open debat.

Update 21 juni, 14.30: NOS meldt dat Japanse bioscopen The Cove toch gaan draaien.

Lees hier meer 

Geef een reactie

Laatste reacties (16)