12

Japanse onderzoekers: fruit eten vermindert risico op zelfmoord

Suiciderisico gehalveerd in groep die het meeste groente en fruit at ... Voedingssupplementen hebben juist geen effect op gezondheid

Dat het eten van groente en fruit goed voor je lichaam is wisten we al, maar Japanse onderzoekers hebben nu aangetoond dat ook je geest er wel bij vaart. Mensen die veel groente en fruit tot zich nemen hebben namelijk een verminderd risico om zelfmoord te plegen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het National Centre for Global Health and Medicine in Tokyo. Gedurende 8,5 jaar werd de voedsel intake van bijna 90.000 mensen dagelijks geregistreerd. Op basis van hun eetpatron werden mensen ingedeeld in vier groepen. De groep die een ‘verantwoord’ eetpatroon had – met daarin veel groente, fruit, soja, aardappels, paddestoelen, zeewier en vis – werd geassocieerd met een verminderd zelfmoordrisico.

Uit het onderzoek bleek dat zowel mannen als vrouwen uit de groep die het meeste groente en fruit at, nog niet half zo veel risico liepen om zelfmoord te plegen als de groep die het minste groenten en fruit at. Hoewel de precieze correlatie tussen zelfmoord en dieet moeilijk vast te stellen is, wijzen wetenschappers naar de in groente en fruit aanwezige Vitamine C en foliumzuur, die aantoonbaar verlichting brengen bij depressieklachten.

Tegenover de hoopvolle resultaten met vers voedsel uit het Japanse onderzoek, staan drie recent gepubliceerde onderzoeken waaruit blijkt dat voedingssupplementen geen enkel effect hebben op de gezondheid. Extra toediening van foliumzuur, anti-oxidanten, multivitaminen en mineralen kan chronische ziekten niet voorkomen en de dood niet uitstellen. Sterker nog, bepaalde vitaminen (vitamine E, bètacaroteen en vitamine A) zijn bij een hoge dosis zelfs schadelijk. Veruit de meeste gebruikers van supplementen hebben geen gebrek aan voedingsstoffen en doen er goed aan de dure potten met pillen te vermijden. De 286 miljoen euro aan voedingssupplementen die jaarlijks in Nederland worden verspild, geven we dus beter uit bij de groenteboer.

cc-foto: Sean Winters

Geef een reactie

Laatste reacties (12)