23

Japanse oud-premier na draai van 180 graden nu tegen kernenergie

Junichiro Koizumi schafte subsidies op zonnepanelen af en pleitte voor nog meer kernenergie

De voormalige minister-president van Japan, Junichiro Koizumi, heeft onlangs wel heel opmerkelijke uitspraken gedaan over kernenergie. Tijdens zijn premierschap toonde hij zich er een fel voorstander van. Zo zei hij van Japan een land te willen maken dat volledig gebouwd is op kernenergie. Nu, tweeënhalf jaar na de Fukushima-kernramp, zegt Koizumi dat Japan er juist naar zou moeten streven alle kernenergie juist af te schaffen.

Tijdens zijn premierschap van 2001 tot 2006 wilde Koizumi van Japan een land maken dat volledig gebouwd zou zijn op kernenergie, omdat kernenergie niet alleen goedkoop maar ook nog eens schoon zou zijn, aldus Koizumi. En dus maakte hij een einde aan subsidies voor zonnepanelen en focuste hij zijn beleid volledig op nucleaire centrales. Afgelopen dinsdag, ruim tweeënhalf jaar na de kernramp in Fukushima, toont Koizumi zich van een compleet andere kant.

“Er is niets prijziger dan kernenergie”, zei de oud-premier na een draai van 180 graden. “Japan zou nul kerncentrales moeten hebben en streven naar een meer duurzame samenleving.” Koizumi hield een toespraak voor zakenlieden, die overwegend pro-kernenergie zijn, in Nagoya, op dezelfde dag dat zijn zoon Shinjiro Koizumi, werd benoemd in een commissie die het herstel van het noordoosten van Japan, na de drievoudige kernramp van maart 2011, moet monitoren. Zijn uitspraken kwamen voor velen als verrassing.

Hoewel iets meer dan de helft van de Japanners volgens peilingen tegen de herstart van de kerncentrales is, is het protest wat afgezwakt. Tijdens de verkiezingen december 2012 speelde kernenergie ook nauwelijks een rol; de pro-kernenergie Liberale Democratische Partij won de verkiezingen overtuigend.

Koizumi riep in zijn toespraak de huidige premier en zijn voormalige protégé, Shinzo Abe, om toch een anti-nucleair beleid te voeren. Dat zou de stemming in Japan in een oogwenk doen stijgen, aldus Koizumi.

The New York Times: Former Japanese Leader Declares Opposition to Nuclear Power

cc-foto: Jennifer Yin

Geef een reactie

Laatste reacties (23)