22

Japanse overheid geeft eigenaar kerncentrale laatste kans

Energiebedrijf Tepco zou 'ontoelaatbare vergissing' hebben gemaakt en dreigt nu genationaliseerd te worden

De Japanse minister-president Naoto Kan zegt dat zijn regering in de maximale staat van alertheid verkeerd om de nucleaire crisis aan te pakken. In kerncentrale Fukushima I gaat het goed mis. In de grond vlakbij de kernreactoren is plutonium gevonden en radioactief water lekt uit een van de reactoren. Volgens Kan zijn de gevolgen van de aardbeving en de tsunami nog altijd onvoorspelbaar. Hij zou inmiddels ook advies inwinnen over het uitbreiden van de evacuatiezone rondom Fukushima I.

Energiebedrijf Tepco ligt inmiddels zwaar onder vuur door de nucleaire crisis. Een regeringswoordvoerder sprak van een ‘ontoelaatbare vergissing’. De Japanse minster Koichiro Gemba heeft Tepco dinsdag een laatste waarschuwing gegeven om de problemen bij de nuclaire installatie onder controle krijgen. Lukt dit niet dan wordt het bedrijf genationaliseerd.

Tepco maakte de afgelopen tijd fouten door stralingsmetingen verkeerd te lezen waardoor de kerncentrale onnodig werd geëvacueerd en reddingswerk vertraging opliep, schrijft de Volkskrant. Ook klaagt Nato over slechte communicatie van Tepco. De topman van het bedrijf zou de situatie niet meer aankunnen en zit inmiddels al een week lang thuis.
BBC: Japan nuclear: PM Naoto Kan signals ‘maximum alert’
Volkskrant: Japan geeft eigenaar kerncentrale laatste waarschuwing

Geef een reactie

Laatste reacties (22)