15

Japanse premier wil stoppen met kernenergie

Naoto Kan wringt zich in allerlei bochten voor sympathie 

Japan wil op termijn geen gebruik meer maken van kernenergie. Dat heeft de Japanse premier Naoto Kan woensdag gezegd op een persconferentie. Door de nucleaire ramp met Fukushima I realiseert Kan zich dat kernenergie een te risicovolle manier van energiewinning is.

Kan ziet in dat de conventionele veiligheidsmaatregelen niet sterk genoeg zijn om kerncentrales te beschermen tegen natuurrampen zoals de aardbeving die Japan op 11 maart dit jaar trof, dat schrijft The Guardian.

Kan wil Japan op den duur helemaal onafhankelijk maken van kernenergie door over te stappen naar duurzame energiebronnen als zon, wind en biomassa. De premier heeft nog geen streefdatum genoemd wanneer hij helemaal verlost wil zijn van kernenergie. Voor de aardbeving haalde Japan 30 procent van haar energie uit kerncentrales. Nu is dat nog maar 18 procent omdat 35 van de 54 kerncentrales zijn stilgelegd voor onderzoek.

De onpopulaire premier is erg gevoelig geworden voor kritiek op het gebruik van kernenergie, maar of hij werkelijk de problemen overziet en het energiebeleid aanpakt is de vraag. Eerder beloofde hij al af te treden, maar hij heeft nog niet gezegd wanneer hij dat zal doen.

The Guardian: Japan PM calls for nuclear-free future

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (15)