28

Japanse regering stuurt schepen op Sea Shepherd af

Japan wil koste wat kost walvissen doden ... nieuwe fase in grimmige strijd

De Japanse regering stuurt twee schepen naar het Zuidpoolgebied om de acties tegen de walvisvangst ‘te observeren’. Volgens visserij-minister Hirotaka Akamatsu staat veiligheid bovenaan. De walvisvangst wordt bestreden door twee Nederlandse schepen.


Door redactie Joop

De Japanse stap wordt gemeld door Australische media. Het is niet duidelijk of het om marineschepen gaat of om andere vaartuigen.

De walvisbeschermingsorganisattie Sea Shepherd is met twee schepen onderweg naar de ijszeeën rond Antarctica waar de Japanse walvisvloot de komende weken duizend walvissen wil gaan ombrengen. De schepen van de Sea Shepherd, waaronder de futuristische trimaran Ady Gil, varen onder Nederlandse vlag. Ondertussen heeft Japan gesteld dat ze niet van plan is de jacht op walvissen te heroverwegen. Australië, fel tegenstander van de jacht, had daarop gehoopt omdat Japan sinds kort een linkse regering heeft.

Tegenover ABC News verklaart een woordvoerder van Sea Shepherd dat het sturen van de schepen door Japan aantoont dat de bestrijdingacties succes hebben. “We kosten ze geld en frustreren ze meer en meer.”

Lees ook ABC News: Whalers, conservationists set for fresh confrontation

Zie ook: High Tech Whale Wars een slideshow over technologie in de strijd tegen de walvisjacht

CC-foto Guano Voorpagina: Walvisbeschermers worden door Japanse jagers met waterkanonnen bespoten nabij Antarctica, februari 2009

Foto Sea Shepherd: de tricamaran Ady Gil

Geef een reactie

Laatste reacties (28)