15

Japanse staat faalde met reactie Fukushima

Eerste officiële onafhankelijke rapport: Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco en staatstoezichthouders 'slecht voorbereid op ramp'

Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco en de toezichthouders van de Staat in waren slecht voorbereid op de ramp die kerncentrale Fukushima I op 11 maart trof. Dat schrijft onder meer NU.nl op basis van het rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie.

Fukushima 1 Nuclear Power Plant_49
Medewerkers van Fukushima konden niet snel reageren op de tsunami omdat er geen enkele voorzorgsmaatregel klaar lag. De Japanse autoriteiten hebben de gevaren van een tsunami ernstig onderschat, schrijft Nu.nl. De autoriteiten gingen ervan uit dat de hoogste golven zo’n zes meter zouden zijn. De golven van de tsunami in maart waren twee keer zo hoog.

Ook wisten medewerkers van Tepco niet hoe zij om moesten gaan met het uitvallen van de stroom in de kerncentrale. Dat gebeurde toen de noodgeneratoren uitvielen. Ook gingen medewerkers er van uit dat het noodkoelsysteem van de centrale nog steeds werkte.

Het rapport stelt dat ook de informatievoorziening naar de bevolking is betreurenswaardig was. Gemeenschappen zijn onnodig lang blootgesteld aan de straling, doordat de regering burgers informatie achterhield en vertraagde.

cc-foto: Kawamoto Takuo

Geef een reactie

Laatste reacties (15)