8

Japanse vrouw kiest eerder voor carrière dan kind

Sinds de regels voor het invriezen van eicellen zijn verruimd, vriezen steeds meer Japanse vrouwen hun eitjes in

Japanse vrouwen die eerste carrière willen maken en pas later een gezin willen starten, laten steeds vaker hun eicellen invriezen. Sinds november 2013 hebben Japanse vrouwen geen medische indicatie meer nodig om eicellen te laten invriezen.

Koichi Kyono, hoofdarts van de Art Clinic waar de eitjes worden ingevroren, constateert dat steeds meer vrouwen hun eicellen willen laten invriezen. De informatiebijeenkomsten die Art Clinic organiseert worden druk bezocht. De meeste vrouwen zijn begin de dertig en hebben wel een kinderwens, maar willen eerst hun carrière opbouwen of willen wel kinderen, maar hebben nog geen partner.

De nieuwe regels in Japan hebben er voor gezorgd dat steeds meer vrouwen naar de eicelbank gingen. Sinds november hebben 70 Japanse vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar, hun eicel laten invriezen. In Japan is er geen maximumleeftijd. In Nederland is de maximumleeftijd 40 jaar.

Japan is één van de meest vooruitstrevende landen als het om het invriezen van eicellen gaat. Het waren Japanse onderzoekers die een hoogwaardige technologie uitvonden waardoor de eicel bij invriezen onbeschadigd blijft. Daarop gingen westerse landen aan de haal met de nieuwe uitvinding, alleen de regels in Japan bleven achter. Voorheen werd in Japan alleen vrouwen verplicht hun eicel in te vriezen als ze een bestralingstherapie moesten ondergaan of als was aangetoond dat ze verminderde vruchtbaar waren. Nu is het invriezen van eicellen voor alle vrouwen in Japan beschikbaar.

In Nederland is het invriezen van eicellen voor alle vrouwen al een paar jaar mogelijk, maar de Japanse vrouwen moesten tot eind vorig jaar wachten. Vrouwen die vanwege hun gezondheid of hun leeftijd twijfelen aan de kwaliteit van hun eicellen kunnen deze voor zo’n 5000 euro laten invriezen. In Nederland komen de kosten neer op zo’n 4,200 euro en die kunnen bij een medisch indicatie ook nog vergoed worden.

Hoewel er in Japan dus geen maximum leeftijd is voor vrouwen om hun eicellen in te vriezen, waakt arts Kyono er voor dat vrouwen op een te late leeftijd bij hem langskomen. “Veel vrouwen beseffen zich niet dat ook hun lichaam in een goede conditie moet verkeren om nog een kind te kunnen krijgen”, zegt hij in de South China Morning Post.
South China Morning Post:  More Japanese women freeze eggs and put their careers first

cc-foto: Maigh & JuhaOnTheRoad

Geef een reactie

Laatste reacties (8)